GroeiGids

Baby.

Instapje

Het doel van Instapje is om de ontwikkeling van kinderen van laagopgeleide ouders te verbeteren. Instapje is voor ouders en hun kind van 1 jaar. Als ouder kun je je hiervoor opgeven om te leren je kind beter te ondersteunen en stimuleren in zijn of haar ontwikkeling.

Hoe werkt Instapje?

Je kind leert spelenderwijs van jou. Om je daarbij te helpen, komt er een Instapje-medewerkster bij je thuis. De Instapje-medewerkster neemt speelgoed en boekjes mee en een map met spelletjes en liedjes. Samen spelen en zingen jullie met je kind. De Instapje-medewerkster laat hierbij zien hoe je je kind kunt stimuleren. Ze gebruikt daarbij zogenoemde ‘vuistregels’. De andere dagen van de week speel je zelf met je kind.

De vier vuistregels

  • Steun je kind. Kinderen hebben ouders nodig die met hen meedoen en meeleven. Het is dus belangrijk dat je positief reageert op je kind, het aanmoedigt dingen te doen en het troost als het dat nodig heeft. Daardoor voelt je kind zich veilig en wordt het actiever. Het krijgt vertrouwen dat het allerlei dingen zelf kan doen.
  • Volg je kind. Een kind leert heel veel door zo veel mogelijk zelf te doen. Laat je kind dus (eerst) zelf dingen uitproberen. Ook is het belangrijk dat je goed kijkt en luistert naar je kind en reageert op wat het nodig heeft.
  • Bied je kind structuur. Een kind wil heel graag leren hoe alles in elkaar zit. Als ouder kun je de wereld om je heen een beetje begrijpelijker maken. Daarom is het belangrijk structuur aan te brengen in het dagelijks leven.
  • Praat met je kind. Praten over allerlei dingen en uitleggen wat het nog niet begrijpt, bevordert de ontwikkeling van je kind.

Waar kun je terecht?

In een aantal gemeenten in Nederland wordt het Instapje-programma aangeboden. Via {het jgz} bij jou in de buurt kun je hier meer informatie over krijgen.

 

Tags: instapje

Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?