GroeiGids

Baby.

Rust, reinheid en regelmaat

Vroeger waren rust, reinheid en regelmaat heel belangrijk in de opvoeding. En deze zijn nog steeds belangrijk.

Rust

Het is belangrijk dat je kind voldoende rust krijgt. Zo groeit het gezond op. Tijdens het slapen groeien kinderen en verwerken ze wat ze overdag geleerd hebben. Zo krijgen ze weer energie voor de volgende dag.

Ook een rustige omgeving is goed voor een baby. Dat betekent bijvoorbeeld dat het huis opgeruimd is en dat er niet te veel of te harde geluiden zijn van bijvoorbeeld tv, computer, broertjes of zusjes. Een rustige omgeving creëer je ook door zelf rustig te zijn en lief tegen je kind te praten of te zingen.

Regelmaat

Baby’s houden van herhaling. Dit vinden ze fijn. Een baby ervaart elke dag weer iets nieuws door wat hij hoort, ruikt, ziet en voelt. Het is dan fijn als er ook dingen zijn die elke dag hetzelfde gaan. Probeer de dag daarom zoveel mogelijk in te richten volgens een vast patroon.

Ook wanneer je baby bij familie of kennissen slaapt, laat je hem op vaste tijden en volgens een vast patroon slapen en voeden. Ook is het handig om het wassen volgens vaste gewoonten te laten verlopen. Als je kind ouder wordt en jou beter gaat begrijpen, is het ook goed om van te voren te vertellen wat jullie gaan doen.

Een voorbeeld van een regelmatig patroon is te zien in het volgende plaatje:

Bron: NCJ

Reinheid

De leefomgeving van een baby moet schoon zijn, dat bevordert zijn gezondheid. Hieronder staan een aantal tips voor een goede hygiëne.

  • Droog je baby na het wassen goed af, ook tussen de huidplooien.
  • Gebruik altijd schone flessen en spenen.
  • Voor je kind is het gezonder om in een huis te wonen waar niet gerookt wordt.
  • Als je een huisdier hebt, zorg er dan voor dat je baby niet de vlooienband aanraakt en niet bij de kattenbak in de buurt kan komen.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?