GroeiGids

Basisschoolkind.

Gezonde voeding

In de 8 jaar dat kinderen op de basisschool zitten, zie je ze uitgroeien van kleuter tot tiener. Voor kinderen in de groei is gezond eten belangrijk. Gezond en gevarieerd eten betekent dat je vooral voedingsmiddelen kiest uit de Schijf van Vijf.

Gezonde eetgewoonten

Gezonde eetgewoonten zijn niet alleen goed voor je kind, maar ook voor de rest van je gezin. Eet daarom gevarieerd en met regelmaat. Dit betekent dat het gezin op vaste tijden eet en drinkt en dat je veel verschillende dingen aanbiedt. Het is bijvoorbeeld beter om niet vaker dan vier keer per dag iets tussendoor te geven. Lekkere en gezonde tussendoortjes zijn fruit, een volkorenkoekje, een soepstengel of stukjes komkommer of wortel. Het gebit loopt dan minder risico op gaatjes en je kind heeft minder kans om overgewicht te ontwikkelen.

Hoeveel eet mijn kind?

Het is heel verschillend hoeveel eten een kind nodig heeft. Kinderen kunnen soms een tijdje weinig eten en dan opeens weer veel. Kinderen geven zelf aan hoeveel ze willen eten. Je ziet vanzelf of je kind goed groeit en er gezond uitziet.

Eten volgens de Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf bestaat uit vijf vakken vol goede producten om uit te kiezen. Als je elke dag genoeg uit elk vak kiest, dan krijgt je kind binnen wat het nodig heeft. Probeer hierbij zo veel mogelijk te variëren.

Volgens de Schijf van Vijf heeft je kind per dag gemiddeld het volgende nodig:

  • Volkoren of bruin brood met halvarine (3-5 sneetjes).
  • Zuivel(producten) (2-3 porties).
  • Kaas (20 gram)
  • Fruit (1,5-2 stuks).
  • Aardappels (2-5 middelgrote) of volkoren graanproducten (2-5 opscheplepels).
  • Groente (100-200 gram).
  • Vlees, vis of ei (50-100 gram) of peulvruchten (1-2 opscheplepels).
  • Ongezouten noten (15-25 gram).
  • Bak- en braadproduct of olie (1 eetlepel).
  • Drinken (1000-1500 ml oftewel 5-8 glazen) (water, thee, melk en melkproducten tellen hierin mee).

Waarom de Schijf van Vijf?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de producten in de Schijf van Vijf goed zijn voor je lichaam. Deze producten verkleinen bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Ook blijf je makkelijker op gewicht als je naast de producten uit de Schijf van Vijf niet te veel andere producten eet. Bovendien helpt de Schijf van Vijf om milieuvriendelijker te eten.

Sommige producten bevatten te veel zout, suiker of verzadigd vet, of hebben maar weinig vezels. Die producten staan niet in de Schijf van Vijf. Bekijk op Voedingscentrum.nl waarom deze producten niet in de Schijf van Vijf staan en wat een gezondere optie is.

Een goed voorbeeld

Als ouder ben je een voorbeeld voor je kind. Kinderen kijken hoe je iets doet, wat je eet en hoeveel je beweegt. Dit gedrag apen ze na. Zo leren ze hun eet- en beweeggewoonten aan. Geef als ouder dus altijd het goede voorbeeld.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?