GroeiGids

Jongvolwassene.

Drugs

Jongvolwassenen experimenteren soms met drugs. Voor ouders is dat vaak heel lastig. Je wilt natuurlijk niet dat je kind aan drugs verslaafd raakt, maar niet elke jongere die experimenteert, raakt in de problemen. Het is belangrijk dat je weet of je kind drugs gebruikt. Praat met je kind over drugs en probeer erachter te komen welke drugs hij of zij gebruikt, hoe vaak en waarom.

Risico’s van drugs

Er zijn veel verschillende soorten drugs, zoals:

  1. speed;
  2. xtc;
  3. GHB;
  4. cocaïne

Ieder middel brengt andere risico’s met zich mee. Zo kunnen middelen schadelijk zijn voor de longen, lever, hersenen en het hart. Verder bestaat er een risico op verslaving. Bij verslaving is ‘willen’ veranderd in ‘moeten’ gebruiken. Een ander woord voor verslaving is ‘afhankelijkheid’. Afhankelijkheid kun je opdelen in geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid.

Praten over drugsgebruik

Elke jongvolwassene kan in aanraking komen met drugs en zal dan zelf moeten bepalen waar zijn of haar grens ligt. Als je kind wil experimenteren, kun je dat als ouder niet tegenhouden. Je kunt wel vertellen waar jouw grenzen liggen en je kunt jongeren helpen hun eigen grens te bepalen.

Mijn kind gebruikt

Als je kind drugs gebruikt, probeer daar dan samen over na te denken en maak duidelijke en haalbare afspraken over het gebruik. Informeer jezelf zodat je weet waar je het over hebt.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?