GroeiGids

Jongvolwassene.

Angststoornissen

Er zijn verschillende angststoornissen, zoals fobieën en paniekstoornissen.

Fobie

Jongeren met een fobie zijn heel bang voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Zo zijn jongeren met ziektevrees heel bang om een ziekte te hebben. Als de dokter zegt dat ze gezond zijn, geloven ze het niet. Ze denken dan dat ze een heel zeldzame ziekte hebben.

Sommige jongeren gaan ’s avonds niet graag naar buiten, maar jongeren met een straatfobie durven nooit naar buiten. Kenmerkend aan een fobie is dat je het onderwerp waar je bang voor bent vermijdt. Dat maakt het leven soms heel moeilijk.

Paniekstoornis

Jongeren met een paniekstoornis kunnen ineens totaal in paniek raken. Ze zien het niet aankomen en het kan overal gebeuren, bijvoorbeeld in de tram of op een feestje. Ze denken dan dat ze flauwvallen of doodgaan. Hun hartslag gaat erg omhoog en daarvan raken ze nóg meer in paniek.

Piekeren

Sommige jongeren piekeren heel erg over dingen, terwijl dat helemaal niet hoeft. Ze piekeren bijvoorbeeld erg over geld of over hun gezondheid, terwijl ze genoeg geld hebben en gezond zijn. Door al het piekeren kunnen ze soms niet goed werken of studeren.

Sociale angststoornis

Jongeren die een sociale angststoornis hebben, worden angstig in situaties waarin ze het gevoel hebben beoordeeld te worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer ze een presentatie moeten geven op school of op hun werk. De kans bestaat dan dat ze die situaties gaan vermijden en bijvoorbeeld zelfs weigeren om nog naar school te gaan. Dit laatste kan weer gevolgen hebben voor hun verdere ontwikkeling.

Hoe herken je een angststoornis?

Een angststoornis beïnvloedt het hele leven van jongeren. Ze hebben vaak last van hoofdpijn of buikpijn, slapen slecht, hebben geen zin in eten, kunnen zich niet goed concentreren, zijn bang om dingen te gaan doen en zijn zenuwachtig of prikkelbaar. Soms hebben ze ook last van dwangstoornissen en depressie.

Behandeling van angststoornissen

De behandeling van angststoornissen omvat onder andere medicatie en therapie. Als je kind een angststoornis heeft, kun je het best naar de huisarts gaan. De huisarts kan je kind behandelen of doorverwijzen naar professionele hulpinstanties.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?