GroeiGids

Jongvolwassene.

Apneu bij jongeren

Apneu betekent dat ademstilstand tijdens de slaap. Het is niet bekend of het bij jongeren vaak voorkomt.

Als de ademstilstand niet te lang duurt en het niet zo vaak gebeurt, dan is het niet schadelijk voor je kind. Stokt de adem tijdens de slaap minimaal 20 keer per nacht langer dan 10 seconden, dan is dat apneu.

Gevolgen

Bij ademstilstand komt er geen zuurstof in het lichaam. Gebeurt dat te vaak of te lang, dan kan dat ernstig zijn. Door het slechte slapen is iemand met apneu overdag slaperig, heeft soms hoofdpijn en kan zich moeilijk concentreren.

Wat veroorzaakt apneu?

Apneu of ademstilstand kan komen doordat de spieren tijdens het slapen ontspannen. De tong en weke delen in de keel blokkeren dan de ademhaling. Als jongeren die last hebben van apneu alcohol drinken, dan verslappen hun spieren waardoor de apneu kan verergeren. Jongeren met overgewicht hebben ook meer last van apneu.

Wat kun je doen?

  • Zorg dat er niemand rookt in de nabijheid van je kind. Leg je kind uit dat het zelf ook beter niet kan roken. Rook prikkelt het neus- en keelslijmvlies. Daardoor zwelt dat eerder op en krijgt je kind eerder last van apneu.
  • Maak je je zorgen, adviseer je kind dan naar de huisarts te gaan. Apneu is niet het eerste waar veel huisartsen aan denken.
  • Heeft je kind overgewicht, dan is afvallen het beste advies. Bijvoorbeeld door gezonder te eten en meer te bewegen.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?