GroeiGids

Kinderwens.

Wij proberen al 2 jaar zwanger te worden maar het lukt nog niet. Nu ben ik door mijn huisarts naar de gynaecoloog gestuurd. Wat zal de gynaecoloog gaan doen?

Wat de gynaecoloog gaat doen, hangt af van je individuele medische voorgeschiedenis. Hieronder zijn enkele onderzoeken beschreven die de gynaecoloog kan doen. Lang niet iedereen krijgt al deze onderzoeken. Soms is een bloedonderzoek al voldoende.

Eisprongonderzoek

De gynaecoloog zal eerst onderzoeken of je ovuleert. Dit kun je onder meer bepalen door hormonen in het bloed te onderzoeken. Het is handig als je zelf iedere ochtend vlak na het wakker worden je temperatuur opneemt en die bijhoudt op een temperatuurcurve. Daaraan kan de gynaecoloog ook zien of je ovuleert.

Uitstrijkje

Om te kijken of je een onopgemerkte infectie hebt of dat er afwijkingen zijn aan de cellen van de baarmoedermond, wordt er een uitstrijkje gemaakt.

Inwendige (vaginale) echo

Om te zien of er afwijkingen zijn aan de baarmoeder of de eierstokken kan de gynaecoloog een vaginale echo maken. Bij dit onderzoek kun je ook zien of er rijpende eicellen aanwezig zijn.

Sperma-analyse

Bij dit onderzoek kijkt de arts naar de bijdrage van de man: hoeveel zaadcellen een zaadlozing bevat, wat de kwaliteit van het zaad is, en hoe het staat met de vorm van de zaadcellen en hun beweeglijkheid.

Echoscopie bij de man

Als uit de sperma-analyse blijkt dat er geen tot weinig bewegende zaadcellen zijn, kan er een echoscopie gemaakt worden van de zaadballen om te zien of er niet ergens een blokkade is die de zaadcellen tegenhoudt.

De uitslag van het onderzoek

Na de onderzoeken is het wachten op de uitslag. Soms wordt er een oorzaak gevonden, soms ook niet. Je kunt er dan voor kiezen om nog verder onderzoek te laten doen.

Als er wel een oorzaak gevonden wordt, is het soms mogelijk om gericht te gaan behandelen. Dit is een heel spannende tijd. Bij 20 procent van de stellen die onderzocht worden op eventuele oorzaken van verminderde vruchtbaarheid, kan er geen oorzaak gevonden worden. Samen met de gynaecoloog kun je dan zoeken naar een oplossing.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?