GroeiGids

Peuter.

Aften

Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond die de neiging hebben om vaak terug te komen.

Kenmerken

Aften zijn oppervlakkige, ronde tot ovale zweertjes, bedekt met een grijswit laagje en met een rode rand eromheen. Ze komen vooral voor op de onderzijde van de tong, op de mondbodem, het slijmvlies van de wang en de binnenzijde van de lip, maar soms ook in de keel. Ze verdwijnen meestal na drie dagen tot een paar weken.

Pijnlijk

Aften geven een stekende pijn, vooral tijdens het eten van zuur (fruit) of heet voedsel of doordat je kind het plekje aanraakt met zijn tong. 

Hoe kun je aften voorkomen?

Je kunt aften moeilijk voorkomen, omdat de oorzaak niet altijd duidelijk is. Het kan te maken hebben met verminderde weerstand. Soms komt het in combinatie met andere ziekten voor, bijvoorbeeld bloedarmoede en darmziekten, zoals een overgevoeligheid voor gluten.

Wat kun je doen?

Als er geen oorzaak bekend is, kun je alleen de klachten behandelen. Is de oorzaak wel bekend, dan moet je die behandelen.

Als je kind pijn heeft zijn er verschillende soorten medicijnen om de klachten van aften te verminderen. Neem daarvoor contact op met de huisarts. Zorg daarnaast voor een goede mondhygiëne en vermijd zuur en gekruid voedsel. En bedenk ook dat een gezonde leefstijl, dus gezonde en gevarieerde voeding en veel bewegen belangrijk is.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?