GroeiGids

Peuter.

Koortslip

Een koortslip is een symptoom van een van de herpesvirussen, namelijk ‘herpes labialis’. Van het herpesvirus bestaan meerdere varianten. Deze varianten veroorzaken verschillende huidaandoeningen, waaronder een koortslip en gordelroos.

Rode blaasjes

Een koortslip is meestal een rood, met vocht gevuld blaasje op de lip of vlak erboven. Een koortslip kan pijnlijk zijn en ook behoorlijk jeuken.

Een koortslip is besmettelijk!

Alle varianten van het herpesvirus zijn besmettelijk als de klachten zich voordoen, een koortslip dus ook. Wees daarom extra voorzichtig met het geven van een kus! Wees vooral voorzichtig met zwangere vrouwen want besmetting kan leiden tot complicaties van de zwangerschap.

Wat kun je doen aan een koortslip?

Als je zelf een koortslip hebt, voorkom dan dat je je kind besmet. Knuffelen en zoenen mag pas weer als je huid helemaal genezen is. Dat geldt dus ook voor bezoek! De beste manier om het risico van een herpesbesmetting te verkleinen is je handen extra goed wassen voor je je kind oppakt of aanraakt.

Heb je vaak een koortslip, dan moet je altijd voorzichtig zijn, ook als je geen blaasjes of korstjes hebt. Je draagt het virus dan altijd bij je, en je kunt je kind dus altijd besmetten! Bespreek dit met je huisarts of de Jeugdgezondheidszorg.

Meer informatie over koortslip

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over koortslip en ook informatie over andere huidaandoeningen.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?