GroeiGids

Peuter.

O-benen en X-benen

  • Bij O-benen is de afstand tussen de knieën groter dan de afstand tussen de enkels.
  • Bij X-benen is de afstand tussen de knieën kleiner dan de afstand tussen de enkels.

In de groei

Kinderen die net gaan staan (rond 1 tot 1,5 jaar), hebben al snel O-benen. Rond het tweede jaar gaat dit over in X-benen. De mate van X-stand neemt dan in enkele jaren toe. Als je kind 5 tot 7 jaar is, neemt de X-stand weer langzaam af. De voetjes knikken wat naar binnen en lijken plat.

Wat kun je doen aan O-benen en X-benen?

Als je kind geen klachten heeft bij het lopen, hoeft er niets aan gedaan te worden. Goede schoenen en voldoende beweging kunnen helpen. Aan het einde van de groei zijn de benen dan vrijwel recht geworden. De knieën raken elkaar niet en de enkels raken elkaar ook niet.

Wanneer is de stand van de benen abnormaal?

Als de O- of X-stand van de benen asymmetrisch is, kun je dat door de huisarts laten bekijken. Bij asymmetrie heeft één been een duidelijker O- of X-stand dan het andere been.

Wanneer O- of X-benen symmetrisch zijn, is het moeilijk aan te geven of de stand echt abnormaal is. Als je kind klachten heeft aan de knieën of benen, is het verstandig naar de huisarts te gaan.

O-benen en de Engelse ziekte

Als O-benen bij je kind na het tweede jaar blijven bestaan, kan er sprake zijn van de Engelse ziekte (rachitis). Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine D. Je kind krijgt niet voldoende vitamine D binnen of de opname van vitamine D in het lichaam is onvoldoende. Het is dan verstandig naar de huisarts te gaan.

 

Tags: obenen xbenen

Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?