GroeiGids

Peuter.

Angststoornissen bij peuters

Angst bij jonge kinderen komt regelmatig voor. Peuters kunnen bang zijn voor monsters of voor het donker, maar ook als ze worden gescheiden van hun ouders.

Wat kun je doen als je peuter bang is?

Dit zijn angsten die bij de normale ontwikkeling horen. Wanneer je de angsten van je peuter serieus neemt en er aandacht aan geeft, voelt je peuter zich meestal weer snel veilig en verdwijnen de angsten vanzelf.

Wanneer is het een angststoornis?

Als je kind voor langere tijd bang is of als het ook lichamelijke klachten of nachtmerries heeft, kan er sprake zijn van een angststoornis. Er zijn verschillende vormen van angststoornissen:

  • angst voor contacten met volwassenen en leeftijdgenoten (sociale angst);
  • scheidingsangst;
  • angst voor bepaalde situaties (fobie);
  • paniekstoornis;
  • faalangst;
  • dwangstoornis.

Wat is scheidingsangst?

Het hoort bij de normale ontwikkeling dat kinderen soms bang zijn om van hun ouders gescheiden te zijn. Het is zelfs een teken dat je kind zich goed hecht. Alleen als het extreem wordt of als het een langere tijd blijft bestaan, kan er sprake zijn van een angststoornis.

Jonge kinderen met sterke scheidingsangst gedragen zich erg aanhankelijk en volgen hun ouder(s) overal. Ze hebben ook vaak lichamelijke klachten, nachtmerries, en angst voor het verlies van de ouder(s).

Wanneer zoek je hulp?

Als je het idee hebt dat de angsten je kind grote delen van de dag (en nacht) bezig houden, zoek dan hulp. Bespreek het met je huisarts of iemand van {het jgz} bij jou in de buurt.

 

Tags: panisch

Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?