GroeiGids

Peuter.

Vaccinaties bij peuters

Sommige infecties kunnen ernstige gevolgen hebben. Daarom biedt het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) bescherming tegen twaalf infectieziekten.

Hoe effectief zijn vaccinaties?

Vaccins beschermen het ene kind beter dan het andere. Dat komt doordat ieder kind anders is. Het is niet te voorspellen bij wie een vaccin goed zal werken en bij wie niet. Bij verreweg de meeste kinderen hebben vaccins effect. Als je kind een ziekte krijgt waartegen het gevaccineerd is zal deze ziekte vaak minder ernstig verlopen.

Het percentage mensen bij wie een vaccin goed werkt heet de effectiviteit. Het ene vaccin is effectiever dan het andere. Het verschilt per vaccin hoelang ze je blijven beschermen.

Hoe lang blijft je kind beschermd?

Voor bijna alle basisvaccinaties geldt dat je kind levenslang beschermd is. De vaccins tegen difterie en tetanus vormen hierop een uitzondering. Deze bieden 10 tot 15 jaar bescherming.

Welke prikken krijgt je peuter?

Je kind heeft als baby al een aantal vaccinaties gekregen.

  • Als je kind 14 maanden oud is, krijgt het nog een inenting tegen meningokokken C en de BMR-prik. De BMR-prik beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond, en wordt herhaald als je kind 9 jaar is.
  • Als je kind ongeveer 4 jaar is, krijgt het de DKTP-prik. Die beschermt tegen vier ernstige ziekten: difterie, kinkhoest, tetanus en polio.

Wanneer wordt je kind opgeroepen?

Kijk op Rijksvaccinatieprogramma.nl voor het vaccinatieschema. De RIVM verstuurt ruim van te voren uitnodigingen. De vaccinaties worden uitgevoerd door {het jgz}. Je besluit zelf of je je kind laat vaccineren.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?