GroeiGids

Peuter.

Stotteren

Jonge kinderen blijven wel eens in hun woorden steken. Ze kunnen hakkelen of woorden vaak herhalen. De meeste kinderen leren vanzelf beter spreken. Als dat niet gebeurt, kan het zijn dat je kind last heeft van stotteren.

Kinderen die stotteren, vinden het moeilijk om vloeiend te spreken. Dagelijkse dingen zoals een vraag beantwoorden of een telefoongesprek voeren kunnen dan problemen opleveren.

Wat is stotteren?

Een kind dat stottert, kan niet vloeiend spreken. Het gaat daarbij om blokkades, herhalingen en verlengingen van woorden of woorddelen. Op dat moment maakt het middenrif ongecontroleerde bewegingen.

Stotteren kan ook te maken hebben met hoe je kind zich voelt. Sommige kinderen hebben last van spreekangst of sociale angst en vermijden liever situaties waarin ze moeten spreken. Het kan ook zijn dat ze zich schamen of last hebben van stress. Dit zijn de zogenaamde ‘verborgen symptomen’.

Wat kun je zelf doen?

Als je kind stottert, probeer het dan rustig te laten uitpraten zonder te dwingen. Neem hiervoor de tijd en praat zelf ook rustig. Dit vraagt om veel geduld. Stotteren gaat niet makkelijk over. Als de klachten aan blijven houden kun je het best hulp zoeken bij een logopedist. De logopedist kiest vervolgens samen met jou een geschikte therapie.

Wees er vroeg bij

Hoe jonger het kind is, het beter het stotteren te behandelen is. Het is belangrijk dat er maximaal een jaar nadat het stotteren is begonnen wordt gestart met de therapie. Vraag dus op tijd advies aan de schoolarts of huisarts, als je denkt dat jouw kind stottert.

Je kunt ook de vragenlijst op Stotteren.nl invullen om er achter te komen of je hulp moet zoeken voor het stotteren.

Therapie

De best passende therapie verschilt per kind. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen groepstherapie en individuele therapie. In groepstherapie heeft je kind contact met andere stotteraars en kunnen ze hun situaties vergelijken. Tijdens individuele therapie kan een logopedist alle aandacht richten en het tempo afstemmen op je kind.

Filmpje: Sven en de logopedist

In het filmpje volg je Sven. Sven leert van een logopedist hoe hij met zijn stotteren om kan gaan.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?