GroeiGids

Peuter.

Taalproblemen

Het is belangrijk om al op jonge leeftijd goed te letten op de spraak- en taalontwikkeling van je kind. Als kinderen een taalachterstand opbouwen, verkleint dat hun kansen voor later.

Stimuleer de taalontwikkeling van je peuter

Een goede taalontwikkeling vraagt om stimulatie. Het is verstandig om je kind vanaf het begin voldoende taal aan te bieden. Dat kan al door veel te praten en voor te lezen. Het is wel belangrijk dat je tijdens het voorlezen in gesprek gaat met je kind.

Ook als je zelf geen Nederlands spreekt, kan je kind prima Nederlands leren door andere mensen in de omgeving, bijvoorbeeld op de opvang. Tweetalig opvoeden hoeft geen probleem te zijn.

Problemen met de taalontwikkeling bij peuters

Ook als je alles doet om de taalontwikkeling te stimuleren, kan je kind een taalachterstand oplopen. Soms is er dan sprake van een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Je kind heeft dan moeite met praten of met het begrijpen van taal. Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis verwerken taal minder goed. Kijk op Kentalis.nl om een TOS bij je kind te herkennen.

Een taalachterstand hoeft niet direct door een TOS te komen. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Heb je hier vragen over? Ga dan naar {het jgz}, de huisarts of een logopedist bij jou in de buurt.

Je kunt meer lezen over spraak- en taalontwikkeling op Kindentaal.nl.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?