GroeiGids

Peuter.

Zintuigen

Met onze zintuigen nemen we de omgeving waar: we horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Het is belangrijk dat je kind goed kan zien en horen. Jonge kinderen gebruiken al hun zintuigen om te leren en zich te ontwikkelen.

Spelenderwijs leren

Jonge kinderen leren spelenderwijs, door ervaringen op te doen. Daarbij zijn de zintuigen heel belangrijk. Vanaf hun geboorte zien, horen, voelen, ruiken en proeven kinderen dingen. Van een plaatje van een ananas leert je kind bijvoorbeeld minder dan wanneer het de ananas kan zien, voelen, proeven, ruiken en zelfs horen. Als jij daarbij verwoordt wat je kind meemaakt, leert het ook nog woorden en begrippen: de ananas is geel. Kinderen proberen ook van alles uit om te zien wat dat voor gevolgen heeft. Als ze op dat knopje drukken, gaat het licht aan. Na een paar keer proberen weet je kind hoe dat werkt.

Problemen met de zintuigen

Om erachter te komen of er misschien iets mis is, kun je een oogtest en een gehoortest laten doen. Het kan zijn dat je kind al vanaf de geboorte bepaalde problemen heeft, bijvoorbeeld een lui oog of kleurenblindheid.

 

Tags: zintuig

Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?