GroeiGids

Peuter.

Religie

Religies houden zich meestal bezig met de zin van het leven. Waarom bestaan we? Is er een hogere macht die ons gecreëerd heeft? Religies schrijven vaak ook bepaalde levenswetten voor.

Wereldreligies

De grootste religies zijn de islam, het christendom, het hindoeïsme en het boeddhisme. Binnen deze religies zijn er verschillende stromingen, omdat gelovigen op verschillende manieren hun geloof interpreteren en beleven.

Sekte

Een sekte is een afsplitsing van een bestaande religie onder leiding van een charismatisch persoon. De meeste mensen vinden sektes gevaarlijk, omdat sommige sektes een strenge leefwijze voorschrijven waarbij leden hun geld kwijtraken en de contacten met hun familie moeten verbreken.

Atheïsme

Er zijn mensen die nergens in geloven en zeggen dat er geen hogere machten bestaan. Zij noemen zichzelf atheïsten. Veel wetenschappers zijn atheïst, omdat er veel wetenschappelijk onderzoek is dat erop wijst dat de wereld ontstaan is door de oerknal en dat de mensen ontstaan zijn door de evolutie.

Vrijheid van geloofsovertuiging

In Nederland ben je vrij om te geloven wat je wilt. Vrijheid is tenslotte een belangrijke waarde in onze samenleving. Je kunt je kinderen opvoeden vanuit je eigen geloof of visie. Natuurlijk is het niet toegestaan om vanuit vrijheid van geloofsovertuiging de Nederlandse wet te overtreden.

Spiritualiteit

Spiritualiteit en religie liggen dicht bij elkaar, maar zijn niet helemaal hetzelfde. Je kunt bijvoorbeeld wel zeggen dat iemand die in God gelooft spiritueel is, maar iemand die spiritueel is, hoeft niet in God te geloven. Je kunt bijvoorbeeld ook geloven in ‘bovennatuurlijke krachten’ of in je eigen innerlijke krachten.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?