GroeiGids

Peuter.

Leren eten

Heb je je kind een tijdje met een lepeltje een fruit- of groentehapje of pap gevoerd, dan zal het zelf naar de lepel gaan grijpen. Je kunt nu best eens proberen je peuter zelf te laten eten.

Met de handen eten

De meeste peuters beginnen met hun handjes te eten als ze 1 jaar oud zijn. Dat is de eerste stap op weg naar zelfstandigheid. Kies eten dat je peuter goed met de vingers kan pakken, zoals stukjes brood, kaas of fruit. Dit kost veel concentratie. Terwijl je peuter oefent, kun jij best geregeld een hap in het mondje stoppen.

Met een lepel eten

Tussen 1 en 2 jaar kan een peuter leren om zelf met een lepel te eten. Meestal laat een kind merken er klaar voor te zijn door naar de lepel te grijpen. Dat is het moment om te beginnen. Natuurlijk hoef je niet te verwachten dat het van dat eten al veel naar binnenkrijgt. Het is een hele klus voor je kind om iets op de lepel te krijgen, die naar de mond te brengen en het eten eraf te happen.

Een vork komt pas later, en het duurt nog een paar jaar voordat je kind met mes en vork kan eten.

Twee bordjes

Om te zorgen dat je kind toch wat eten binnenkrijgt, maak je gewoon twee bordjes klaar. Een ervan geef je aan je kind. Van het andere bordje geef je het tussendoor af en toe een hap. Kinderen vinden het prachtig om zelf met het eten bezig te zijn. Je kunt hen complimentjes geven als je ziet dat ze het proberen.

Regels en tafelmanieren

Je kunt van peuters nog niet verwachten dat ze netjes eten. Kinderen moeten nu eenmaal eerst bepaalde motorische vaardigheden onder de knie krijgen voordat ze netjes kunnen eten. Prijs je kind als het zelf probeert te eten. Tussen de 1,5 en 2 jaar kunnen kinderen al een beetje zelfstandig eten. Vanaf een jaar of 2 kun je je kind enkele eenvoudige regels leren. Reageer positief als je kind zich aan de regels houdt. Het goede voorbeeld geven werkt ook; als je kind ziet hoe jij eet, zal het dat na willen doen.

Tips bij kliederdrama’s

Het is verstandig je te realiseren dat het eten een tijdlang een knoeiboel zal zijn. Je kunt ervoor zorgen dat de rommel niet te groot wordt door een plastic tafelkleed te gebruiken, je kind een plastic slab met knoeigootje om te doen, eventueel een zeiltje op de vloer te leggen en zelf een keukenschort te dragen.

Problemen bij het voeden van je peuter?

Wanneer je problemen ervaart bij het voeden van je peuter of als je vragen hebt over voeding, ga dan naar je huisarts of naar {het jgz} bij jou in de buurt.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?