GroeiGids

Peuter.

Opstapje

Opstapje is een programma voor ouders met kinderen van 2 tot 4 jaar. Door Opstapje te doen bereid je je kind voor op groep 1. Bovendien leer jij veel over de ontwikkeling van je kind en over opvoeden.

Thuis spelen met je kind

Je krijgt van Opstapje speelgoed en activiteiten om met je kind te spelen. Daarnaast krijg je prentenboeken om verhaaltjes mee te vertellen. Het materiaal van Opstapje is afgestemd op de ontwikkeling van je kind. Spelenderwijs leert je kind kennis en vaardigheden, zodat het een goede start kan maken in groep 1. Opstapje duurt 2 jaar.

Begeleiding

Bij Opstapje word je thuis bezocht door een ‘contactmedewerkster’. Zij laat zien hoe je de activiteiten met je kind kunt uitvoeren, en je kunt haar vragen stellen.

Verder kom je met andere ouders samen in een wijkcentrum of peuterspeelzaal. Er worden thema’s behandeld over opgroeien en opvoeden, en je kunt met andere ouders ervaringen uitwisselen.

Omgaan met je kind

De manier waarop jij omgaat met je kind heeft veel invloed op zijn of haar ontwikkeling. Als je bijvoorbeeld veel gesprekjes met elkaar hebt, leert je kind beter praten. Opstapje geeft je tips om je kind te ondersteunen en te stimuleren. Dat noemt Opstapje de ‘vuistregels’:

  • kijk en luister naar je kind;
  • praat met je kind;
  • moedig je kind aan;
  • geef en neem beurten;
  • volg je kind.

Je leert deze vuistregels gebruiken in het omgaan met je kind. Dit verbetert de ontwikkeling van je kind.

Waar kun je terecht?

In een aantal gemeenten in Nederland wordt het Opstapje-programma aangeboden. Via {het jgz} bij jou in de buurt kun je hier meer informatie over krijgen.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?