GroeiGids

Peuter.

Nachtrust

Houd tijdens het naar bed brengen altijd zo veel mogelijk een vast ritueel aan voor het slapengaan. Rituelen en voorspelbaarheid stellen kinderen gerust. Als ze dan eens een moeilijke nacht hebben, kunnen ze hierop terugvallen.

Overgang naar alleen slapen

Als je kind lange tijd bij je op de kamer heeft geslapen, wil je op een gegeven moment dat het in de eigen kamer gaat slapen. Die overgang kan moeilijk zijn voor je kind, dus het is goed om dit zorgvuldig voor te bereiden.

Vertel eerst wat de bedoeling is. Slaap in het begin eventueel een paar nachtjes samen op het nieuwe kamertje. Als je kind gewend is aan de nieuwe omgeving, kan het alleen slapen.

Slaapproblemen bij peuters

Jonge kinderen kunnen het moeilijk vinden om te gaan slapen en niet bij hun ouders te mogen zijn. Ze beginnen te dromen en verwerken zo dingen die overdag gebeurd zijn. Soms worden ze bang en hebben ze behoefte aan troost. Soms willen ze gewoon niet alleen zijn of verzetten ze zich tegen de slaap. Andere kinderen worden steevast vroeg wakker.

Aanpak van slaapproblemen

Veel kinderen hebben op enig moment last van slaapproblemen. De aanpak hiervan kost zeker in het begin moeite en vraagt om een goed begrip van de situatie. Zo kunnen er gezondheidsredenen zijn; een kind dat ziek is of pijn heeft kan niet goed slapen. Als het kind gezond is, kan het zijn dat het gewend geraakt is aan de aandacht die het krijgt door te huilen. Als dat zo is, is het zaak om geleidelijk een ander ritme op te bouwen en het kind te helpen om zonder hulp van buitenaf tot rust te komen.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?