GroeiGids

Peuter.

Leuke spelletjes

Je kent ze zelf vast nog wel van vroeger, van die heerlijke spelletjes waar peuters helemaal in op kunnen gaan! We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

  • Voor jonge peuters zijn schoot- en kriebelspelletjes leuk, zoals ‘damespaard’ en ‘daar komt een muisje aangelopen’. Begin beneden bij de beentjes te kriebelen. Ga door tot aan het nekje, terwijl je zegt: ‘Daar komt een muisje aangelopen… helemaal tot in je nekje gekropen!’ Je stem begint laag en wordt steeds hoger.
  • Spelletjes met taal: ‘hoedje van papier’, fluisterspelletjes en ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’.
  • Spelletjes met muziek: ‘Jan Huigen in de ton’, ‘hoedje van papier’ (1, 2, 3, 4, hoedje van, hoedje van...) en ‘hoofd, schouder, knie en teen’. Natuurlijk kun je ook zelf liedjes verzinnen of ‘praatzingen’.
  • Geluiden maken met flessen met water. Iedere fles vul je met een verschillende hoeveelheid water, zodat ze ook verschillende geluiden maken.
  • Bewegen en dansen op muziek. Je kunt zelf muziekinstrumenten maken, bijvoorbeeld van kartonnetjes, bakjes en buisjes.
  • Spelletjes met het hele lijf, bijvoorbeeld elkaar nadoen in de spiegel. Van 3 tot 4 jaar: lopen, lopen, stop, huppel, huppel, stop, enzovoort. Samen gym doen: bewegingen voordoen en nadoen. Laat ook je kind bewegingen verzinnen.
  • Voetballen met een lichte bal of bowlen met lege plastic frisdrankflessen.
  • Als het slecht weer is kun je in huis picknicken, een kleine speurtocht maken, een hindernisbaan aanleggen of schaduwfiguren maken op de muur of het plafond.
  • Met mooi weer kun je natuurlijk lekker naar buiten. Je kunt samen met je kind bladeren verzamelen, wandelen, de eendjes voeren, of kastanjes, eikels en beukennootjes zoeken. Verder kun je buiten ook zwemmen, fietsen, van lantaarnpaal naar lantaarnpaal rennen of een speurtocht maken.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?