GroeiGids

Peuter.

Gehoorbescherming

Het gehoor van je kind verdient goede bescherming. Kinderen die niet goed kunnen horen, hebben vaak ook moeite met spreken en met het leren van taal. Niet goed kunnen horen en praten belemmert je kind in de omgang met andere kinderen.

Voorkom gehoorschade bij je peuter

Blootstelling aan harde geluiden en harde muziek is heel onverstandig. De gehoororganen wennen niet aan hard geluid, maar raken ernstig beschadigd. Iedere nieuwe blootstelling aan extreem lawaai levert nieuwe schade op. Daardoor kan je kind steeds minder goed horen en die gehoorschade is blijvend.

Tips om het gehoor van je peuter te beschermen

  • Probeer je kind van jongs af aan te leren om muziek niet te hard te zetten, omdat dit niet goed is voor de oren.
  • Neem kinderen niet mee naar festivals of evenementen waar harde muziek wordt gedraaid. Het geluidsniveau bij een popconcert ligt bijvoorbeeld al gauw op 100 decibel, wat vergelijkbaar is met naast een vliegtuig staan dat de motoren laat warmlopen.
  • Koop geen speelgoed waar harde geluiden uit komen. Houd er rekening mee dat kleine kinderen snel geneigd zijn om speelgoed waar geluid uit komt (bijvoorbeeld in de vorm van een telefoon) tegen hun oor te houden.

Een hoortest

Als je kind een gehoorprobleem heeft, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan in de oren kijken en je kind op basis van zijn diagnose verwijzen naar een audiologisch centrum of de kno-arts. Die beschikken over uitgebreide methoden om het gehoor van je kind te testen.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?