GroeiGids

Puber.

Stotteren

Kinderen die stotteren, vinden het moeilijk om vloeiend te spreken. Een spreekbeurt, een telefoongesprek, een vraag beantwoorden; allerlei dagelijkse dingen kunnen dan problemen opleveren.

Wat is stotteren?

Een kind dat stottert, kan niet vloeiend spreken. Het gaat daarbij om blokkades, herhalingen en verlengingen van woorden of woorddelen. Dit wordt veroorzaakt door ongecontroleerde bewegingen van het middenrif.

Stotteren kan ook te maken hebben met hoe je kind zich voelt. Sommige kinderen hebben last van spreekangst of sociale angst en vermijden liever situaties waarin ze moeten spreken. Het kan ook zijn dat ze zich schamen, of last hebben van stress, niet lekker in hun vel zitten of zelfs depressief zijn. Dit zijn de zogenaamde ‘verborgen symptomen’. Deze symptomen kunnen leiden tot leerproblemen.

Praat eens normaal

Kinderen die stotteren kunnen last hebben van vervelende reacties van andere mensen, soms ook van leeftijdsgenoten. Ze lachen of maken hun zinnen af. Misschien pesten ze de stotteraar er zelfs mee. Stotteren kan daardoor veel invloed hebben op het sociale leven van je kind. Vaak zie je dan dat kinderen zich liever terugtrekken dan telkens weer de confrontatie aan te gaan, of juist heel boos worden.

Wat kun je zelf doen?

Als je kind stottert, laat het dan rustig uitpraten. Dit vraagt om veel geduld. Je kunt hulp zoeken bij een logopedist. De logopedist kiest vervolgens een geschikte therapie.

Therapie

Welke therapie het best past is afhankelijk van het kind. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen groepstherapie en individuele therapie. In groepstherapie heeft je kind contact met andere stotteraars en kunnen ze hun situaties vergelijken. Tijdens individuele therapie kan een logopedist alle aandacht richten en het tempo afstemmen op je kind.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?