GroeiGids

Zwanger.

Vermoeidheid en stemmingswisselingen

In de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je je ontzettend moe voelen. Dat komt door alle veranderingen in je lichaam.

Soms komt de vermoeidheid door een ijzertekort, onvoldoende gevarieerde voeding of een tekort aan vitamines, maar soms is er medisch gezien niks aan de hand. In dat geval is de vermoeidheid niets meer of minder dan een teken dat het tijd is om uit te rusten. Daarna krijg je meestal weer meer energie: van de vierde tot en met de zevende maand voelen veel zwangere vrouwen zich juist heel fit. De laatste twee maanden wordt je lichaam zwaarder. Dan kun je behoefte hebben aan meer rust.

Depressief

Er zijn vrouwen die ook na de eerste vijftien weken moe blijven. Soms zijn ze ook depressief. De oorzaak van deze klachten is onbekend. Waarschijnlijk spelen hormonen hier een grote rol bij, maar het kan ook te maken hebben met psychische en emotionele factoren.

Stemmingswisselingen

De stemmingswisselingen waar veel zwangere vrouwen mee te maken kunnen krijgen, zijn ook hormonaal bepaald. Het is goed mogelijk dat je gevoeliger en emotioneler wordt, of eerder geïrriteerd raakt. Daarbij kun je ook emoties ervaren die je nog niet eerder hebt meegemaakt.

  • Vrouwen die altijd zelfverzekerd waren, kunnen angstige en zorgelijke buien krijgen. Ogenschijnlijk onbeduidende probleempjes kunnen aanleiding geven tot woede-uitbarstingen of huilbuien.
  • Probeer niet te veel te handelen vanuit een negatieve stemming. Ga bijvoorbeeld geen informatie over problemen bij de bevalling opzoeken op een moment dat je je angstig voelt. Wacht daar liever mee tot je iets stabieler bent.
  • Vermijd discussies als je een slecht humeur hebt. Vraag dan even uitstel en kies een beter moment.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?