GroeiGids

Zwanger.

Voorbereiding borst- of flesvoeding

Tijdens je zwangerschap kun je alvast nadenken over de vraag of je je baby straks borstvoeding wilt geven of flesvoeding (kunstvoeding). Je hebt nu de tijd om ervaringen van anderen te horen. Je kunt bijvoorbeeld eens aan je moeder vragen hoe zij die periode heeft beleefd.

Borstvoeding

Veel vrouwen kiezen voor borstvoeding omdat moedermelk stoffen bevat die je kind tegen infecties beschermen. Bovendien ontwikkelen kinderen die borstvoeding krijgen minder allergieën. Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen en goed te groeien. Het is het beste is om je kind minimaal zes maanden borstvoeding te geven.

Voordelen van borstvoeding

Naast de beschermende werking heeft borstvoeding nog een aantal voordelen. Het is altijd voorradig en op temperatuur. Je kunt in principe op allerlei plekken je kind voeden, al is een rustige plek wel aan te raden. Je kunt de voeding ook afkolven, bijvoorbeeld om je partner ook eens de kans te geven om de baby te voeden. Voor jou zelf heeft borstvoeding geven ook voordelen. Het vermindert namelijk het bloedverlies na de bevalling, en je raakt gemakkelijker gewicht kwijt.

Flesvoeding

Soms zijn er (medische) redenen waarom je geen borstvoeding kunt of wilt geven. Misschien slik je bijvoorbeeld medicijnen die in de moedermelk terechtkomen, of lukt het simpelweg niet om borstvoeding te geven. Zuigelingenvoeding is dan een prima alternatief. Deze voeding is verkrijgbaar in poedervorm of in vloeibare vorm. Het poeder maak je aan met gekookt water.

Informatie over borstvoeding

Je voelt je zekerder als je weet hoe borstvoeding werkt en wat je kunt verwachten wanneer je zelf je baby voedt. Daar zijn veel boeken over en je kunt op internet kijken. Soms worden er ook voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd, bijvoorbeeld door verloskundigen of in ziekenhuizen. Daar krijg je heel veel informatie zodat je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op het geven van borstvoeding. Ook ontmoet je daar andere aanstaande ouders die in precies dezelfde fase zitten en waar je ideeën mee kunt uitwisselen.

Lactatiekundige

Als je problemen verwacht met het geven van borstvoeding, bijvoorbeeld omdat je een slechte ervaring met borstvoeding hebt gehad met een eerder kind, of omdat je ingetrokken of vlakke tepels hebt, of omdat je zwanger bent van een meerling, is het verstandig om een consult te vragen bij een lactatiekundige. Ook als je vragen hebt over allergie, is een diëtiste of lactatiekundige de aangewezen persoon om je te begeleiden.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?