GroeiGids

Zwanger.

Ik wil de babykamer en meubeltjes verven. Waar moet ik op letten?

In de zwangerschap moet je voor je eigen veiligheid en die van je ongeboren kind extra voorzichtig zijn met verf en oplosmiddelen. Verder wordt er aangeraden om tijdens en na het schilderen enkele dagen goed te ventileren voor gebruik. Let ook op de volgende tips:

  • Gebruik tijdens de zwangerschap geen verf die vluchtige organische stoffen bevat. Je kind kan daardoor (ernstige) beschadigingen aan het zenuwstelsel oplopen. Op verfblikken staat een indeling in categorieën. Gebruik verf uit categorie 1 waarop staat: bevat geen of zeer weinig oplosmiddelen.
  • Zorg voor goede ventilatie tijdens het verven.
  • Als verf schadelijke stoffen bevat, staat er op de verpakking een zwart andreaskruis in een oranje vlak. Let op de waarschuwingen en EHBO-adviezen die erbij staan.
  • Gebruik geen restjes oude verf of lak van onbekende herkomst. Oude verf kan lood, chroom of andere zware metalen bevatten.
  • Koop een nieuw blik verf, lak of beits die geschikt is voor binnenwerk.
  • Kindermeubilair van onbehandeld hout kun je het best beschilderen met binnenbeits. Beits dringt diep in het hout door en kan dun aangebracht worden.
  • Breng liever drie dunne lagen verf aan dan één dikke laag. Een dik aangebrachte laag geeft een minder mooi resultaat en bladdert sneller.
  • Laat de verf, lak of beits minstens een week drogen voordat je het voorwerp gebruikt.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?