Baby
Apgarscore mood picture

Apgarscore

De verloskundige controleert meteen na de geboorte de algemene toestand of de conditie van een pasgeboren baby. De test bestaat uit vijf controlepunten: hartslag, ademhaling, spierspanning, reflexen en huidskleur.
Voor elk van deze onderdelen krijgt je baby maximaal 2 punten. Die punten telt de verloskundige bij elkaar op. De uitkomst is de apgarscore. Het onderzoek wordt 1, 5 en 10 minuten na de geboorte gedaan.

De apgarscore is een onderzoek ontwikkeld door dokter Virginia Apgar. In de naam van de test zijn alle letters van de naam Apgar verwerkt, die staan voor onderdelen van het onderzoek:

A: huidskleur

De A staat voor appearance, oftewel de kleur van de huid. De huidskleur kan bijvoorbeeld blauwgrijs of bleek zijn. Dit is niet goed. De huidskleur is goed wanneer die normaal roze is.

P: hartslag

De P staat voor pulse, oftewel de pols of hartslag. Geen hartslag is natuurlijk niet goed. Minder dan 100 slagen per minuut is misschien zorgwekkend. Meer dan 100 slagen per minuut is het beste.

G: reactie op prikkels

De G staat voor grimace, oftewel de reactie op prikkels. Als de baby niet reageert, is dat niet goed. Als hij enige beweging laat zien is dat beter, maar het beste is als hij gaat huilen of trekken als reactie op bijvoorbeeld een (kleine) pijnprikkel.

A: activiteit

De A staat voor activity, oftewel activiteit. Als de baby niet beweegt, is dat niet goed. De armen en benen enigszins bewegen is beter. Actieve beweging van de armen en benen is natuurlijk het beste.

R: ademhaling

De R staat voor respiration, oftewel de ademhaling. Geen ademhaling is absoluut niet goed. Een trage of onregelmatige ademhaling is iets beter, maar toch ook nog zorgwekkend. Een sterke, regelmatige ademhaling en krachtig huilen is goed.

De score

Voor elk onderdeel wordt een score bepaald: 0, 1 of 2 punten. Een totale score tussen de 7 en 10 punten is normaal. Een score van 4 punten of minder is zorgwekkend. Er is dan ook onmiddellijk hulp vereist. Een verloskundige weet wat ze in dat geval moet doen.

Herhaling van het onderzoek

Het onderzoek wordt drie keer gedaan: 1, 5 en 10 minuten na de geboorte. Het is niet vreemd wanneer je baby bij het eerste onderzoekje nog geen hoge score heeft. Het is de bedoeling dat de baby bij herhaling van de test een steeds hogere score behaalt.