Baby
Baby op fiets mood picture

Baby op fiets

Het is leuk en natuurlijk ook handig om met je baby te fietsen. Je kunt je baby op een aantal manieren op de fiets vervoeren. Belangrijk is dat je je baby niet te vroeg meeneemt op de fiets. Hij moet er eerst sterk genoeg voor worden. Een fietszitje kun je gebruiken als je baby zelfstandig kan zitten. In een bakfiets of fietskar kun je je baby meenemen als hij of zij het hoofdje zelfstandig rechtop kan houden.

Babyzitje

Als je baby nog niet in een fietszitje kan, kun je hem wel in een autostoel op de fiets meenemen. Doe dit pas als je kind het hoofdje zelfstandig rechtop kan houden, rond 4 maanden. Er zijn beugels te koop waarmee je een babyautostoeltje stevig op je bagagedrager kunt bevestigen. Maar gebruik liever een fietskar of een bakfiets. Plaats het autostoeltje het liefst in de beugels tegen de rijrichting in in de kar of bak. Zorg ervoor dat je de riempjes strak vastmaakt en dat het zitje goed vastzit.

Fietszitje

Zodra je baby zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten, kun je je baby vervoeren in een fietszitje. Gemiddeld kunnen kinderen dit tussen negen en twaalf maanden. Jongere kinderen kun je wel in zit neerzetten, maar als je ze een duwtje geeft vallen ze om. Het is dan onverstandig ze mee te nemen in een fietszitje. Het voorzitje is bedoeld voor kinderen tot ongeveer drie jaar.

Veiligheidseisen voor fietszitjes

Koop altijd een fietszitje dat voldoet aan de Europese norm (NEN-EN 14344). Het voorzitje is gemaakt voor kinderen tot 15 kilo. Koop je een tweedehands fietszitje? Kijk dan of het een drie-of vierpuntsgordel heeft. De gordels lopen over de schouders en je maakt deze tussen de benen vast. Kijk ook of het zitje voetriempjes heeft en of ze nog geschikt zijn om strak vast te maken. De voetriempjes moeten altijd gebruikt worden , want je wilt niet dat de voeten tussen de spaken komen. Op Kinderveiligheid.nl lees je hoe je dit kunt voorkomen.

Meer tips voor veilig fietsen

  • Laat je fiets nooit op de standaard staan als je baby er nog op zit, ook niet als je een brede standaard hebt.
  • Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wel veel veiliger.
  • Maak in het begin nog geen lange tochten. Dat houdt je kind nog niet vol.
  • Probeer schokken en trillingen te voorkomen.
  • Op de website Kinderveiligheid.nl vind je nog meer tips!

Niet fietsen met een draagdoek of draagzak!

Ga niet fietsen met een draagdoek of draagzak. Als je valt of een ongeluk krijgt, is je kind hierin veel minder goed beschermd dan in een zitje.

Laat je baby wennen

Bouw het fietsen rustig op. Zeker als je merkt dat je baby fietsen niet fijn vindt. Maak de tochten niet te lang en probeer hobbelige wegen te vermijden. Probeer regelmatig pauze te houden of stop wanneer je baby huilt.

Filmpje

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/geJq7Dy1hf0?rel=0 om hem alsnog te bekijken.

53% van de ouders heeft geen veilige spaakafscherming op de fiets. Bekijk het filmpje van VeiligheidNL en leer waar je op moet letten om ongelukken te voorkomen. Of doe de Veilig op de fiets-check.