Baby
Bloed in de luier mood picture

Bloed in de luier

Bloed ontdekken in de luier van je baby is best even schrikken. Het kan verschillende oorzaken hebben. Is je baby pasgeboren? Laat de luier dan even aan de kraamverzorgende of verloskundige zien.

Pseudo-menstruatie

Bij een meisje kan er vlak na de geboorte wat bloed uit de schede komen. Dat is een normaal verschijnsel en wordt ook wel ‘pseudo-menstruatie’ of ‘nep menstruatie’ genoemd. Je baby krijgt in de baarmoeder wat hormonen van de moeder mee waardoor er na de geboorte een beetje bloed uit de vagina kan komen.

Andere oorzaken van bloed in de luier

Bekijk goed waar het bloed vandaan is gekomen. Kwam het met de urine, met de ontlasting of van de huid? Bloed in de ontlasting kan voorkomen als de baby heftige diarree heeft. Het kan ook zijn dat er een scheurtje bij de anus zit, doordat de ontlasting erg hard is. Je kunt dan misschien aan je baby merken dat het poepen (persen) pijn doet. Bloed bij de urine kan wijzen op een urineweginfectie.

De huid van de baby kan ook beschadigd zijn en een beetje bloeden: dat heet luieruitslag. Kijk daarom goed of je ergens een huidbeschadiging ziet.

Wanneer naar de huisarts?

  • Als je baby bloed in de luier heeft en je niet direct weet waar het vandaan komt.
  • Als je baby ook veel huilt.
  • Als je baby ook koorts of diarree heeft.