Na de bevalling is het belangrijk om je baby snel en zo vaak mogelijk aan je borst te leggen. Zo leert je baby drinken en komt de melkproductie op gang. Hoe gaat dit in zijn werk en wat kun je verwachten?
De eerste twee uur na de geboorte
Baby’s zijn de eerste twee uur na de geboorte erg wakker. Je kunt je baby een poosje bloot tegen je aan leggen. Je baby zoekt dan je tepel en begint meteen te zuigen als hij of zij iets in de mond voelt. Daarom is het belangrijk dat je baby snel na de bevalling aan je borst wordt gelegd. Als dat goed gaat, is de kans groot dat het verder ook goed gaat met de borstvoeding. Na die eerste twee uur zijn de meeste baby’s slaperig.
Tip: wacht even met contact zoeken met familie en vrienden tot na die eerste kennismaking.
De eerste twee dagen
De eerste twee dagen zijn oefendagen waarin de melkproductie op gang komt. Je baby moet leren om aan jouw borst te drinken. Daar heeft je baby even de tijd voor nodig. Geef hem of haar die tijd, want zo leert je kind het goed en is de kans groot dat het gaat lukken.
De moedermelk in de eerste dagen na de geboorte noemen we ‘colostrum’. Deze eerste melk is zeer rijk aan de voedingsstoffen en antistoffen die moedermelk zo bijzonder maken.
Vaak aanleggen helpt
Leg je baby zo vaak en zo goed mogelijk aan. Zo kan je kind lang genoeg drinken en komt de melkproductie goed op gang. Als het niet meteen lukt, geef dan geen extra water of andere voeding. Dat is niet nodig. Vraag de kraamverzorgende of je verloskundige om advies. Zij kunnen je doorverwijzen naar een lactatiekundige.
Een lactatiekundige in de buurt vind je via de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen. Als je een aanvullende verzekering hebt, worden de kosten hiervan door de meeste zorgverzekeringen geheel of gedeeltelijk vergoed.
Tips voor borstvoeding geven
- Pasgeboren baby’s willen graag zuigen. Maak daar gebruik van en geef beide borsten.
- Laat je baby zo vaak en zo lang mogelijk drinken, behalve als je pijn hebt. Laat je baby in dat geval zo lang drinken als je zelf aankunt en vraag hulp.
- Als je baby de borst loslaat, geef dan de tweede borst. Sommige baby’s hebben tijdelijk genoeg aan één borst, maar meestal is het goed om twee borsten per voeding te geven.
Stuwing
Drie tot vijf dagen na de bevalling kun je last krijgen van stuwing. Stuwing betekent dat je borsten actief melk gaan maken. Alle bloedvaten gaan wijder open, zodat alles goed kan werken en je melkklieren kunnen vollopen met melk. Je borsten voelen daardoor tijdelijk ook vol en gespannen aan. Soms zijn ze hard, warm en pijnlijk en je kunt verhoging krijgen. Maar het is heel normaal en gaat vanzelf na een paar dagen weer over.
Verkoelende kompressen na het voeden of koolbladeren tegen je zere borst kunnen fijn voelen. Een zachte massage richting je oksel kan ook helpen de zwelling te verminderen. Je kraamverzorgende kan tips geven en in overleg met je verloskundige kun je een pijnstiller gebruiken.
Als je je baby de eerste dagen acht tot twaalf keer per dag aanlegt, heb je minder last van heel erge stuwing. Heel vaak aanleggen tijdens de eerste dagen is dus het beste. Op die manier leert je kind de melk goed weg te drinken. Bovendien stelt je lichaam de melkproductie zo beter af op het drinkritme van je baby.
Liever nog geen speen
Geef je baby de eerste weken liever geen speen. Een speen maakt het moeilijker om te leren zuigen aan jouw borst. Je kind kan ook moe worden van het zuigen op de speen. Daardoor slaat hij of zij misschien een voeding over.
Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben trouwens vaak geen zin in een fopspeen. Wil je kindje toch extra zuigen, dan kun je het je pink geven om op te sabbelen.
Kijk ook eens bij:
- Voedingshoudingen
- Tips voor het aanleggen
- Het aantal voedingen
- Borstvoeding geven
- Als borstvoeding niet goed gaat
Filmpjes van het Voedingscentrum
De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/bJQwck31uWg?si=583aCmjMIhgZQGaj om hem alsnog te bekijken.
De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/KVpZJccl_yQ?si=YWOnoiu2RbsTDxE8 om hem alsnog te bekijken.