Baby
Extra vitamines D en K mood picture

Extra vitamines D en K

Er zijn maar twee vitamines, die je baby extra nodig heeft: vitamine K en D.

Vitamine K voor goede bloedstolling

Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling. Bloedstolling is bijvoorbeeld belangrijk als je baby een wondje heeft. De eerste drie maanden geef je je baby dagelijks 150 microgram vitamine K. Je koopt Vitamine K-druppels bij de drogist. Op de verpakking staat hoeveel je moet geven.  Tip: geef de vitamine K-druppels iedere dag op een vast moment, bijvoorbeeld tegelijk met een voeding, zodat je ze niet kunt vergeten.
Let op: wanneer je borstvoeding combineert met flesvoeding (kunstvoeding) en je kind per dag meer dan 500 milliliter kunstvoeding krijgt, is extra vitamine K niet meer nodig. Want dan krijgt je kind genoeg vitamine K binnen via de kunstvoeding.

Vitamine D voor sterke botten en tanden

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Het helpt om calcium uit de voeding op te nemen en beschermt tegen ziekten. Het lichaam haalt zelf ook vitamine D uit zonlicht, maar in Nederland krijgen we te weinig direct zonlicht op onze huid. Baby’s hebben extra vitamine D nodig vanaf acht dagen oud. Het maakt niet uit hoeveel borstvoeding of flesvoeding ze krijgen. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram per dag tot je kind 4 jaar is.
Vitamine D-druppels koop je bij de drogist. Op de verpakking staat hoeveel druppels je moet geven. Voor oudere kinderen is vitamine D er ook in (kauw)tabletjes.

Heb je zelf vitamine D nodig?

Natuurlijk is het belangrijk dat je zelf zo gezond en afwisselend mogelijk eet. Dan krijg je de meeste vitamines en mineralen binnen. Als volwassene heb je alleen extra vitamine D nodig als je een getinte huid hebt of niet genoeg zonlicht op je huid krijgt. Dan is het advies van het Voedingscentrum om 10 microgram vitamine D per dag te nemen.

Meer over vitamine D

Meer informatie over vitamine D vind je op Voedingscentrum.nl.