Baby
Flesvoeding geven mood picture

Flesvoeding geven

Als je gekozen hebt om je baby flesvoeding (kunstvoeding, zuigelingenvoeding) te geven, kun je het best beginnen met de gewone kunstvoeding voor de leeftijd van je kind. Deze is zo goed mogelijk aangepast aan de behoeften van de baby. Het is belangrijk dat je weet hoe je flesvoeding moet klaarmaken.

Hoeveel flesvoeding geef je?

Volg de behoefte van je baby net als bij borstvoeding. Groeit hij goed? Plast hij goed? Is je baby levendig? Dan krijgt je baby genoeg melk.

Sommige kinderen hebben meer nodig,  andere minder. Je kind geeft zelf wel aan wanneer het genoeg heeft gehad. Blijf niet proberen om er nog meer in te krijgen, want dan gaat het misschien spugen. Hoeveel flesvoeding (kunstvoeding, zuigelingenvoeding) je kind nodig heeft, hangt af van zijn gewicht. Dit kun je lezen op de verpakking van de voeding. Algemeen geldt een richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.  Bijvoorbeeld: weegt je baby 4 kilo, dan is dat dus 150 ml x 4 = 600 ml per 24 uur. Verdeeld over zes voedingen is dat 100 ml per keer.
Wil je baby minder drinken? Verdeel de 600 ml dan over meer voedingen. Soms krijg je van de Jeugdgezondheidszorg of de kinderarts een ander advies voor jouw kind.

Je baby groeit op zijn eigen manier

Ieder kind groeit op zijn of haar eigen  manier. Let goed op de signalen van je kind en stem de hoeveelheid voeding af met de Jeugdgezondheidszorg. Het is heel gewoon als een baby soms wat sneller honger heeft en dan weer langer slaapt. Pasgeboren baby’s vragen om de twee of drie uur om een voeding. Van je verloskundige of kraamverzorgende krijg je een richtlijn hoe vaak je je kind de fles moet geven. Meestal is dat ongeveer zes tot acht voedingen per 24 uur. Dit hoeft niet op vaste tijden. De meeste baby’s willen vooral ‘s avonds wat vaker een beetje drinken. Dat kan en is gezellig. Geef op die momenten per keer wat minder in de fles, zodat je je kind niet te veel geeft.

Leer je kind kennen

Niet alle onrust van je kind komt door honger. Soms wil een baby gewoon even bij je zijn, of even sabbelen, of een schone luier. Soms is je baby gewoon moe. Neem de tijd de verschillende signalen van je baby te leren kennen. Vanaf 8 weken gaan baby’s op hun handjes sabbelen om die te onderzoeken. Dat is geen signaal van honger, maar gewoon spelen.

‘s Nachts wakker worden

Als een baby van een paar maanden oud ineens weer ’s nachts wakker wordt, hoeft dat geen teken voor honger te zijn. Het kan ook zijn dat je kind veel nieuwe dingen leert of bijvoorbeeld onrustig is door het wennen aan het kinderdagverblijf.

Als je baby goed groeit, hoef je niet meer flesvoeding te geven. Je zou misschien wel vaker kleine hoeveelheden kunnen geven.

Melk en andere voeding

In de eerste zes maanden geeft flesvoeding alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Andere vaste voeding is niet nodig.

Van 6 maanden tot 1 jaar hebben kinderen gemiddeld een halve liter opvolgmelk per dag nodig naast alle andere voeding. Je baby eet nu veel gevarieerder en heeft steeds minder opvolgmelk nodig als hij meer andere voedingsmiddelen gaat eten.

Extra vitamines

Als je kind minimaal 500 ml flesvoeding op een dag krijgt, heeft het geen extra vitamine K nodig. Geef je kind elke dag 10 microgram vitamine D extra, ook als er al vitamine D is toegevoegd aan de flesvoeding.

Overstappen op een ander merk voeding

Alle merken kunstvoeding zijn even goed, want er zijn strenge eisen voor. Als jouw merk op is, kun je gerust een ander merk gebruiken. Misschien smaakt of voelt die melk iets anders voor je baby. Dan kan het handig zijn om het nieuwe merk te mengen met het oude. Let wel goed op de verhouding water en poeder. Het maatschepje van een ander merk kan anders zijn! Gedraagt je baby zich anders na het overstappen of ziet de ontlasting er anders uit? Dat heeft waarschijnlijk te maken met zijn normale ontwikkeling.

Speciale flesvoeding

Reageert je baby niet goed op de normale kunstvoeding, gebruik dan niet zomaar andere soort voeding. Ook niet gemengd met de bekende voeding. Praat er eerst over met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg. Er is speciale kunstvoeding voor baby’s die veel honger hebben of last hebben van veel spugen of darmkrampjes. Meestal is speciale voeding niet nodig. Probeer een nieuwe voeding minimaal twee weken. Dan kun je merken wat het effect is.

Geen koemelk

Geef je baby geen koemelk. Koemelk is geen alternatief voor kunstvoeding. Totdat je kind 1 jaar is, heeft het namelijk meer ijzer en goede vetten nodig dan er in gewone koemelk zitten.

Als je toch een alternatief voor kunstvoeding wilt gebruiken, overleg dat dan eerst met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg of met een diëtist. Zij kunnen je adviseren hoe je dat het best kunt doen. Vanaf 1 jaar kun je je kind koemelk geven.

Flesvoeding bewaren

Maak maximaal een of twee flessen van tevoren klaar. Zet de flessen dan meteen in de koelkast. De temperatuur in de koelkast moet lager zijn dan 4 graden Celsius. Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan acht uur in de koelkast. Gooi restjes altijd weg.

Bewaar schone flessen, spenen, en alles wat je verder nodig hebt voor het klaarmaken van de fles op een aparte plek. Dek alles zo nodig af, bijvoorbeeld met een hydrofiel luier. Dat is zeker handig als je huisdieren hebt.

Flesvoeding meenemen

  • Neem het poeder en het water apart mee en maak de voeding pas klaar als je je kind wilt voeden.
  • Neem geen klaargemaakte flesvoeding mee zonder koeling. De voeding bederft snel op kamertemperatuur.
  • Je kunt ook kant-en-klare pakjes flesvoeding kopen. Deze zijn duurder, maar soms handig als je de deur uit gaat.