Baby
Geel zien mood picture

Geel zien

De eerste zeven dagen kan je baby een gele kleur krijgen. We noemen dat ook wel ‘geel zien’.

Waarom wordt de huid geel?

De lever van een pasgeboren baby is nog niet helemaal rijp om de stof ‘bilirubine’ uit het bloed te verwerken. Als er meer bilirubine in het bloed van je baby zit, krijgt eerst het gezicht van je baby een gele kleur. Dat kan zich naar beneden toe uitbreiden. Bij baby’s met een donkere huid is het moeilijker te zien. Soms is te zien dat het oogwit gelig wordt.

Is je baby een beetje geel, dan is dat niet erg. Ongeveer de helft van de pasgeboren baby’s wordt een beetje geel. Meestal rond de derde dag na de geboorte. Dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen weer. Je kraamverzorgende let hier ook op.

Wanneer moet je hulp inroepen?

Als je baby erg geel wordt of later weer geler wordt, kun je het best contact opnemen met de verloskundige, huisarts, jeugdarts of kinderarts. Je kraamverzorgende kan dit ook doen voor je. Met een huidtest en bloedtest kan het bilirubinegehalte worden vastgesteld.

Een te hoog gehalte aan bilirubine kan hersenschade veroorzaken. Daarom is het belangrijk om het zo vroeg mogelijk te ontdekken en op tijd de behandeling te starten.

Is het bilirubinegehalte te hoog? Dan wordt de test een dag later herhaald of wordt je baby behandeld in het ziekenhuis. Meestal wordt een baby dan in een couveuse onder een speciale lamp of op een lichtmatras gelegd. Het speciale licht zorgt voor afbraak van de bilirubine.

Wat kun je zelf doen als je baby geel ziet?

Geef borstvoeding of flesvoeding op verzoek. Het liefst zo vaak mogelijk. Hoe meer voeding je baby krijgt, hoe meer ontlasting hij produceert. Dat is goed, want bilirubine wordt afgevoerd via de ontlasting. Bespreek het voeden ook altijd met je kraamverzorgende en/of verloskundige.

Geef je baby geen water, want dan drinkt hij minder melk en heeft hij minder ontlasting.

Meer over geel zien

Op de website Babyzietgeel.nl vind je meer informatie over geel zien.