Baby
Koortslip mood picture

Koortslip

Een koortslip is heel gevaarlijk voor pasgeboren baby’s. Een koortslip krijg je door het herpes-virus. Het afweersysteem van een kleine baby kan niet goed reageren op dit virus. De eerste maanden kan dit virus een ernstige ziekte veroorzaken (herpes neonatorum). Hierdoor kan een baby zelfs schade aan de hersenen krijgen of overlijden.

Geen kus geven met een koortslip!

Hoe kleiner je baby, hoe gevaarlijker een besmetting is. Laat kraamvisite met een koortslip je baby dus absoluut niet kussen of knuffelen. Vertrouw je het niet als je baby ziek lijkt en er contact is geweest met iemand met koortsuitslag, neem dan contact op met de huisarts.

Wat kun je doen als je zelf een koortslip hebt?

Als je zelf een koortslip hebt, zorg er dan voor dat je je baby niet besmet. Knuffelen en zoenen mag pas weer als je huid helemaal genezen is. Dat geldt dus ook voor je bezoek!

Voordat je je baby oppakt of verzorgt, kun je het risico van een herpesbesmetting verkleinen door:

  • een mondkapje te dragen;
  • je handen extra goed te wassen.

Heb je vaak een koortslip?

Als je vaak een koortslip hebt, moet je altijd voorzichtig zijn, ook als je geen blaasjes of korstjes hebt. Je draagt het virus dan altijd bij je, en je kunt je baby dus altijd besmetten! Bespreek dit met je huisarts of de jeugdgezondheidszorg.

Meer over koortslip

Op de website Thuisarts.nl vind je meer informatie over een koortslip en ook informatie over andere mondaandoeningen.