Baby
Luieruitslag mood picture

Luieruitslag

Heeft je kind rode en geïrriteerde billetjes? Natte en vieze luiers kunnen bij baby’s snel uitslag geven.

Hoe voorkom je luieruitslag?

  • Verschoon luiers regelmatig en zo snel mogelijk als je baby heeft gepoept.
  • Als je wilt, kun je de billetjes na het verschonen dun insmeren met wat verzorgende billenzalf. Dat beschermt de huid tegen scherpe stofjes uit de plas en poep.
  • Wordt de huid toch rood? Maak de huid schoon met zachte babydoekjes (zonder alcohol en parfum) of een zachte washand met lauw water. Breng een dun laagje verzorgende billenzalf aan  op de rode plekken. Is de huid stuk? Gebruik dan zinkzalf of zinkolie. Doe dit iedere keer na het verschonen van de luier. Zo krijgt de huid de kans om te herstellen.
  • Laat je baby vaak een paar minuten zonder luier liggen, in zijn blote billetjes. De huid kan dan goed drogen.

Naar de huisarts?

Luieruitslag gaat meestal vanzelf over als je adviezen hierboven opvolgt. Gebeurt dit niet en ontstaan er open plekjes op de huid? Vraag dan advies bij de Jeugdgezondheidszorg.

Breidt de uitslag zich ondanks het opvolgen van de adviezen uit? Dan kan het zijn dat je kind een schimmelinfectie heeft. Vraag bij het consultatiebureau van de jeugdgezondheidszorg welk middel je daarvoor kunt kopen bij de apotheek.

Ook spruw in de mond kan luieruitslag veroorzaken. Bij borstvoeding heb je als moeder dan vaak ook een stekende pijn in je borsten. Ga in dit geval naar de huisarts! De zalf, die de huisarts voorschrijft, kan zowel voor je borsten als voor de billen van je baby gebruikt worden.

Op Thuisarts.nl vind je meer informatie over luieruitslag.