Baby
Motoriek eerste 3 maanden mood picture

Motoriek eerste 3 maanden

Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Er zijn grote verschillen in de manier waarop kinderen zich ontwikkelen. Er zijn dan ook geen vaste leeftijden te noemen waarop je baby zal gaan grijpen, omrollen of kruipen. Ieder kind is anders. De aanleg van je kind bepaalt voor een groot deel hoe het zich ontwikkelt. Maar ook de conditie van je kind en de omgeving waarop je kind reageert hebben invloed. Het is leuk om ook naar andere kinderen te kijken, zonder al te veel te vergelijken. Jouw kind is tenslotte uniek!

De eerste reflexen van een baby

Bij de geboorte heeft je baby een aantal automatische bewegingen: de reflexen. De bekendste reflexen zijn:

  • de zuigreflex. Als je met een tepel, speen of vinger langs de wang strijkt, hapt je baby toe en gaat hij of zij zuigen;
  • de grijpreflex. Bij aanraking sluit de hand van je baby en houdt vast (de voet aan dezelfde kant doet mee);
  • de schrikreflex of Moro-reactie. Je baby spreidt de armen en strekt de benen, bijvoorbeeld bij een hard geluid.

Deze automatische reacties verdwijnen meestal als je baby tussen 4 en 10 maanden oud is.

Gericht bewegen

De eerste maanden ontwikkelt je kind zich heel snel en gaat het steeds meer bewust en gericht bewegen. Je baby gaat het hoofd optillen, reiken, tegen iets aan slaan, grijpen en omrollen. Je baby gaat zich op steeds meer verschillende manieren bewegen. De bewegingen worden ingewikkelder en je kind kan zich steeds beter aanpassen aan wat er om hem of haar heen gebeurt.

Stappen in ontwikkeling baby

Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, maar er zit vaak wel een bepaalde volgorde in wat je baby leert.

In het begin kan je baby al even het hoofd omhoog houden als je hem of haar op de buik legt. Laat je baby niet alleen als hij of zij op de buik ligt. Je baby kan onbedoeld omrollen, omdat het voor hem of haar nog te zwaar is om het hoofd lang omhoog te houden. De nek- en rugspieren worden steeds sterker, maar je moet het hoofd nog wel steunen als je je baby oppakt.

Daarna vindt je baby het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot hij of zij half of helemaal zit. Je baby gaat nu de handen open en dicht doen en ongerichte grijpbewegingen maken. Als je kind op de buik ligt, steunt hij of zij op de onderarmen en tilt hij of zij hoofd en borst op.

Hoe meer je baby zich gaat bewegen, hoe meer je moet opletten dat hij of zij veilig blijft. Kijk op Kinderveiligheid.nl hoe je elke mijlpaal herkent en waar je rekening mee kan houden.

Jeugdgezondheidszorg en ontwikkeling baby

De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg kijken hoe je baby groeit en zich ontwikkelt. Zij kijken hoe je baby beweegt, de volgorde waarin je baby bepaalde dingen leert en op welke leeftijd. Zij volgen de ontwikkeling van je kind in de eerste vier jaar en kunnen adviseren en helpen als de ontwikkeling anders loopt dan normaal.