Baby
Niet schudden! mood picture

Niet schudden!

Als je baby veel huilt kun je daar wanhopig van worden. Wat er ook gebeurt: schud je baby niet door elkaar! Je baby kan daar een hersenbeschadiging door krijgen: het shaken baby syndroom.

Huilt je baby veel?

Baby’s kunnen nog niet zeggen wat ze hebben of voelen. Vooral met huilen maakt je baby duidelijk wat hij of zij wil en voelt. Je baby kan bijvoorbeeld huilen omdat hij of zij honger heeft, moe is of een vieze luier heeft. Kijk goed naar je baby en probeer te begrijpen wat er is en reageer daarop. Soms helpt het al om je baby te troosten of te knuffelen.

Als je baby veel huilt, is het belangrijk dat er rust en regelmaat in zijn of haar leventje komt. Dat is zeker goed voor baby’s die te veel geprikkeld raken. Met regelmaat bedoelen we niet dat alles op een vaste tijd moet gebeuren. Het gaat vooral om een vaste volgorde van dingen je doet. Bijvoorbeeld bij het in bad of naar bed gaan. Zo weet je baby wat er gaat komen. Dat stelt je baby gerust.

Je geduld bewaren zonder schudden

Als je baby veel huilt, is het soms moeilijk geduldig te blijven. Als je geërgerd, moe of boos bent, zou je misschien je baby wel even door elkaar willen schudden: ‘Wees nu toch eens stil!’ Of als je baby zich verslikt, wil je in paniek misschien ook je baby heen en weer schudden. Zorg ervoor dat je je baby niet schudt.

Denk om het hoofdje!

De nekspieren van een baby zijn zelfs tot na de eerste verjaardag nog niet sterk genoeg. Bij flink heen en weer bewegen lukt het je kind niet om het ‘zware’ hoofdje rechtop te houden. En al helemaal niet als je baby door elkaar wordt geschud! Dan gaat het hoofd snel en hard heen en weer. Hierdoor kunnen kleine adertjes in de hersenen scheuren. Er komt dan een bloeding binnen in het hoofd, in de hersenen. Dit heet het shaken baby syndroom.

Normaal spelen met de baby kan geen shaken baby syndroom veroorzaken. Wanneer het hoofdje goed ondersteund wordt, is bijvoorbeeld door de kamer dansen juist fijn om samen te doen. Toch kan zelfs goedbedoeld schudden veel kwaad doen. Bijvoorbeeld als je je baby omhoog gooit als je vliegtuigje speelt. Leg ook goed uit aan je andere kinderen dat ze voorzichtig moeten spelen met de baby.

Het shaken baby syndroom heeft ernstige gevolgen

Een baby die door elkaar geschud wordt, kan een flinke hersenbeschadiging krijgen: het shaken baby syndroom. Kinderen kunnen daardoor bijvoorbeeld doof of blind worden. Deze kinderen kunnen last krijgen van stuipen. Of ze krijgen jaren later leerproblemen op school. In het ergste geval overlijdt de baby door een hersenbloeding.

Hoe voorkom je schudden?

Als je baby veel huilt, zijn er allerlei tips om je baby rustig te krijgen. Lukt het niet je baby rustig te krijgen en raak je zelf overstuur? Leg je baby dan neer op een veilige plek en vraag om hulp van bijvoorbeeld je partner of een vriend(in).

Wat doe je als het schudden toch gebeurt?

Heb je zelf of heeft iemand anders je baby geschud? Kijk dan goed hoe je baby zich voelt en gedraagt. Neem contact op met de huisarts als je kind:

  • lusteloos of slaperig is;
  • onregelmatig ademhaalt;
  • overgeeft;
  • prikkelbaar is;
  • steeds heviger huilt.

Is je baby bewusteloos, heeft hij stuipen of reageert hij nergens op? Ga dan onmiddellijk naar de spoedeisende hulppost in het ziekenhuis.

Filmpje: Niet schudden!

In dit filmpje van TNO zie je wat er kan gebeuren als je baby veel meer huilt dan je had verwacht. De kans is groot dat je kraamverzorgende dit filmpje al heeft laten zien.

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/rLOz4jryBgo?rel=0 om hem alsnog te bekijken.