Baby
Niet schudden! mood picture

Niet schudden!

Baby’s kunnen nog niet zeggen wat ze hebben of voelen. Je baby maakt vooral door huilen duidelijk wat hij wil en voelt. Hij kan bijvoorbeeld huilen omdat hij honger heeft, moe is of een vieze luier heeft. Kijk goed naar je baby en probeer te begrijpen wat er is en reageer daarop. Soms helpt het al om je baby te troosten of te knuffelen.

Huilt je baby veel?

Als je baby veel huilt, is het belangrijk dat er rust en regelmaat in zijn leventje komt. Dat is zeker goed voor baby’s die te veel geprikkeld raken. Bij regelmaat gaat het niet zozeer om de tijden die de regelmaat aangeven, maar vooral om de voorspelbaarheid in de volgorde van handelingen, zodat baby’s weten wat er gaat komen.

Je geduld bewaren

Als je baby veel huilt, is het soms moeilijk je geduld te bewaren. In een moment van frustratie, vermoeidheid of kwaadheid kun je denken dat je je baby wel even door elkaar zou willen schudden: ‘Wees nu toch eens stil!’. Of als je baby zich verslikt, zou je in paniek misschien ook je baby heen en weer willen schudden. Zorg ervoor dat je je baby niet gaat schudden. Schrik ook niet als je baby tijdens het huilen een moment stopt met ademen (breath-holding spell).

Hoe voorkom je schudden?

Huilt je baby veel, dan zijn er allerlei tips om je baby rustig te krijgen. Lukt het niet je baby rustig te krijgen en raak je zelf overstuur? Leg je baby dan neer op een veilige plek en vraag om hulp van bijvoorbeeld je partner of een vriend(in).

Schudden, niet doen!

Zelfs goedbedoeld schudden kan veel kwaad doen. Bijvoorbeeld je baby omhoog gooien tijdens vliegtuigje spelen. De nekspieren van een baby zijn zelfs tot voorbij de eerste verjaardag nog niet sterk genoeg. Bij flink heen en weer bewegen lukt het niet zijn ‘zware’ hoofdje rechtop te houden. En al helemaal niet als hij door elkaar wordt geschud! In dat geval gaat zijn hoofd snel en hard heen en weer. Hierdoor kunnen kleine adertjes in de hersenen scheuren. Er treedt dan een bloeding op binnen in het hoofd, in de hersenen. Dit heet het shaken baby syndroom. Leg goed uit aan je andere kinderen dat ze voorzichtig moeten spelen met de baby.

Filmpje: Niet schudden!
Bron: TNO

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/rLOz4jryBgo?rel=0 om hem alsnog te bekijken.

In dit filmpje zie je wat er kan gebeuren als je baby veel meer huilt dan je had verwacht. De kans is groot dat je kraamverzorgende dit filmpje al heeft laten zien.