Baby
Normale of harde poep mood picture

Normale of harde poep

Sommige baby’s hebben harde poep (ontlasting). Dit komt vaker voor als ze flesvoeding krijgen. De harde ontlasting kan dan buikpijn of krampen geven. Je baby heeft dan moeite met poepen en soms verstopping (obstipatie).

Hoe vaak poept je baby?

Krijgt jouw baby borstvoeding? Dan kan je baby één tot wel negen poepluiers per dag hebben. Vanaf ongeveer zes weken is het bij borstvoeding ook normaal als je baby maar één poepluier per week heeft. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de plasluiers net zo vol blijven als eerder. En dat je baby goed groeit. De poep blijft bij borstvoeding wel altijd zacht, ook als baby’s minder vaak poepen. Dat is dus geen verstopping.
Baby’s die flesvoeding (kunstvoeding) krijgen, poepen ongeveer één tot drie keer per dag. Vooral met kunstvoeding kunnen baby’s last hebben van harde keutels.
Alle baby’s gaan meestal minder poepen als ze vast voedsel gaan eten. Als dit verstopping geeft, overleg dan met de Jeugdgezondheidszorg.

Poepluiers zijn altijd weer anders

  • De kleur van de poep is meestal zachtgeel of lichtbruin.
  • Soms is de poep heel zacht en waterig, soms zitten er wat hardere stukjes in. Dat is normaal.
  • Als je baby heel vaak en kort aan de borst drinkt kan de ontlasting groenig en dun zijn. Dat komt doordat je baby meer melk binnenkrijgt, waar veel suiker in zit. Het is dus  geen diarree. Laat je baby langer aan dezelfde borst drinken om dit weer in evenwicht te krijgen.
  • Bij borstvoeding kunnen poepluiers ook veranderen door iets wat de moeder heeft gegeten.
  • Als baby’s verkouden zijn, slikken ze soms slijm in. Dat zie je terug in de poepluiers.

Wat als je baby harde poep heeft?

Als je baby borstvoeding krijgt, helpt het om de baby wat langer aan dezelfde borst te laten drinken. Zo krijgt je baby ook de meer vettere moedermelk binnen.

Als je kunstvoeding geeft, let dan op de hoeveelheid water bij het aantal schepjes poeder. Van te weinig water krijgt je baby dorst, doordat de melk dan iets te zout wordt. Strijk het schepje af, er mag geen kop op zitten. Voeg geen extra water toe.

Als je overstapt van borstvoeding naar flesvoeding kan je kind tijdelijk last hebben van harde poep. Ook als je begint met het geven van vaste voeding moet een baby soms even wennen. Die eerste hapjes kunnen ook zorgen voor verstopping, of soms juist diarree. Het helpt vaak om even tijdelijk terug te gaan naar alleen borstvoeding. Start rustig weer met vaste voeding als het weer goed gaat met poepen.

Bedenk ook dat je baby meer zweet op warme dagen. Zo verdwijnt er ook vocht uit de darmen. Laat je baby op warme dagen dus wat vaker aan de borst drinken. Moedermelk wordt bij warm weer vanzelf wat wateriger. Het is belangrijk dat je als moeder dan zelf voldoende water drinkt.

Geef je flesvoeding, verdeel die dan in kleinere hoeveelheden over de dag, zodat je je baby vaker kunt laten drinken. Als je baby nog geen 6 maanden is, kunnen zijn nieren veel extra water nog niet goed verwerken. Bovendien zit de maag dan vol water en zal je baby daardoor misschien minder voeding gaan drinken dan hij nodig heeft. Overleg bij erg warm weer met de Jeugdgezondheidszorg of je je baby een theelepeltje water tussendoor mag geven.

Als er bloed in de luier zit, heeft je kind waarschijnlijk een klein wondje of kloofje bij het poepgaatje. Smeer dan wat vet of zinkzalf. Zit er vaker bloed bij de poep, overleg dan even met de Jeugdgezondheidszorg of de huisarts.

Meer informatie

Op Thuisarts.nl lees je meer over verstopping bij kinderen. Hier staat ook wat de huisarts kan voorschrijven als alle adviezen niet helpen.