Baby
Op reis met baby mood picture

Op reis met baby

Reizen met je baby vraagt behoorlijk wat voorbereiding. Als je naar een warm land gaat, is het belangrijk om goed op de gezondheid van je baby te letten en je voor te bereiden op andere temperaturen dan je baby gewend is.

Water drinken

Tijdens een vakantie in in een warm land is het verstandig om veel water te drinken tegen uitdroging door hitte. Is de baby nog jonger dan 6 maanden? Geef hem dan nog geen water, dat kunnen de nieren nog niet aan. Verdeel de borstvoeding of kunstvoeding goed over de dag.

Gebruik in het buitenland voor het maken van de flesvoeding voor de zekerheid gekookt water. Als het kraanwater niet geschikt is, koop dan mineraalwater zonder prik. Bewaar de geopende fles in de koelkast en maak hem in een paar dagen op. Gebruik licht gemineraliseerd mineraalwater. Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld: Bar-le-Duc, Spa reine (blauw) en Evian.

Vooral voor baby’s is uitdroging heel gevaarlijk. Je kunt bij de apotheek of de drogist vochtregulerende middelen (ORS) kopen. Die kun je gebruiken als je baby veel vocht verliest door diarree. Blijf in de schaduw en houd je kind zo veel mogelijk uit de zon.

Tips voor een veilige vakantie

  • Thuis heb je je huis waarschijnlijk kindveilig ingericht. Kijk eens door de ogen van je kind rond in je vakantiehuis, kamer of tent. Let op scherpe randen, losse snoeren waar je kind aan kan trekken, stopcontacten, gevaarlijke stoffen onderin (keuken)kasten, trappen.
  • Zorg voor een veilige slaapplek. Staan de spijlen in het kinderbed niet verder dan 6,5 cm uit elkaar? Doe ook hier in het bed geen kussen of dekbed!
  • Kijk ook buiten: is er een weg in de buurt, die bereikbaar is voor je kind? Is er water? (vijver, sloot of zwembad). Houd je kind dan de hele tijd in de gaten.

Vliegen met een baby

Vliegen is niet gevaarlijk voor een baby, probeer wel zo veel mogelijk het normale voed- en slaapritme aan te houden. Als je gaat vliegen met je baby, is het verstandig om van tevoren informatie op te vragen bij de vliegmaatschappij over reizen met baby’s en welke regels de maatschappij hanteert voor babyvoeding, (hand)bagage, kinderwagens en maxicosi’s. Soms zijn er speciale babybedjes aanwezig, zogenaamde ‘bassinets’. Geef kinderen jonger dan twee jaar geen slaapmiddel.

Opstijgen en landen

Tijdens het opstijgen en het landen krijg je meestal last van je oren. Ook je baby kan hier last van krijgen. Omdat baby’s hun oren nog niet kunnen ‘klaren’, is het verstandig je baby tijdens het opstijgen en landen te laten slikken of zuigen. Je kunt hem bijvoorbeeld laten drinken of een speen geven.

  • Is je baby verkouden, geef hem dan een halfuur voor het opstijgen en landen neusspray.
  • Heeft je kind oorontsteking, dan is het verstandig om eerst met de huisarts te overleggen wat je het best kunt doen.

Infectieziekten

In landen met een warm klimaat heersen vaak meer ziektes. Daarom is het belangrijk om van tevoren de huisarts of de afdeling Reizigersvaccinatie van de GGD te vragen welke inentingen je baby nodig heeft. Je baby heeft misschien nog niet alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma gekregen.  Vooral jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziektes.

Welke inentingen zijn nodig?

Als je een verre reis gaat maken, moet je soms tegen bepaalde ziektes ingeënt worden. In veel landen komen namelijk ziektes voor die in Nederland niet (meer) voorkomen. Bij de GGD, de apotheek, de huisarts of de reizigerspolikliniek is informatie verkrijgbaar over welke inentingen nodig zijn voor welke landen. Als je een reis hebt geboekt, is het verstandig om dit minimaal 6 weken voor vertrek met je huisarts, GGD of een arts of verpleegkundige bij de reizigerspolikliniek te bespreken. Zij kunnen bepalen welke inentingen je nodig hebt op basis van jullie bestemming en de lengte van jullie vakantie. Kijk voor meer informatie over vaccinatie adviezen voor de verschillende landen op de site van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering: LCR.nl.

Het kan zijn dat je kind dezelfde inentingen krijgt als jij, zoals tegen hepatitis A. Het kan ook zijn dat je kind sommige inentingen juist niet hoeft te krijgen, omdat het bijvoorbeeld al ingeënt is tegen bepaalde ziektes, zoals tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). Als je kind een bepaalde vaccinatie nog niet heeft gehad, zou die vervroegd kunnen worden.

Het is hoe dan ook raadzaam om met je huisarts of de GGD te bespreken welke inentingen je kind nodig heeft voor de vakantie, zeker als je kind nog erg jong en kwetsbaar is voor infecties. Op de website GGD Reisvaccinaties.nl vind je meer informatie.