Baby
Pukkeltjes en uitslag mood picture

Pukkeltjes en uitslag

Als je baby last heeft van pukkeltjes, zou je je misschien zorgen kunnen maken. Meestal gaat het om baby-acne, wat vaak vanzelf over gaat.

Pukkeltjes na de geboorte

Soms krijgt een baby veel vlekjes en pukkeltjes in de eerste week na de geboorte. De baby heeft maanden in het vruchtwater gelegen en de huid reageert op de veranderde omgeving na de geboorte. Deze huiduitslag is niets om je zorgen over te maken. Het verdwijnt vanzelf binnen vijf dagen.

Baby-acne

Een ander soort pukkeltjes ontstaat vaak in de tweede tot vierde week na de geboorte. Deze baby-acne lijkt op jeugdpuistjes bij pubers. Het kan op het hele lichaam voorkomen. Toch zie je meestal op het voorhoofd, de wangen en de kin rode bultjes, puistjes en mee-eters.

Wat kun je doen?

Gebruik niet te vette huidproducten en laat de huid zoveel mogelijk met rust. Maak het gezicht schoon met een beetje warm water en dep het daarna voorzichtig droog. Baby-acne verdwijnt meestal vanzelf binnen een paar weken of maanden. Als dat niet zo is, kun je advies vragen bij de Jeugdgezondheidszorg.

Warmte-uitslag

Warmte-uitslag ontstaat als je baby het te warm heeft. De zweetklieren van een baby zijn nog niet goed ontwikkeld. Daardoor krijgt een baby soms met vocht gevulde blaasjes of kleine, rode bultjes.
Warmte-uitslag kan ontstaan bij warm weer, maar ook door een te warme babykamer of te veel kleding.
Je ziet de uitslag vaak in het gezicht, de nek en op de schouders. Ook in huidplooien, vooral waar kleding tegenaan wrijft zoals in de liezen en oksels komen warmtebultjes en -blaasjes voor.
Ze kunnen geen kwaad, maar kunnen wel jeuken of pijn doen en vervelend zijn voor je baby.

Wat helpt tegen warmte-uitslag?

De bultjes en blaasjes gaan vanzelf weer weg als je baby het niet meer zo warm heeft. Als je baby er veel last van heeft, houd dan even een koele, natte washand of doek tegen de plek met de uitslag.
Probeer warmte-uitslag te voorkomen door je baby bij hitte luchtige kleding aan te doen van katoen of linnen. Houd de babykamer zo koel mogelijk en zorg voor genoeg ventilatie. Gebruik milde verzorgingsproducten zonder zeep.
Lees meer over warmte-uitslag op Huidarts.com.

Andere vlekjes?

Heeft je baby rode vlekjes op het lichaam en ook koorts? Neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan onderzoeken waar dit vandaan komt.