Baby
Samen slapen mood picture

Samen slapen

Het is belangrijk dat jij en je baby veel bij elkaar zijn. Dat maakt jullie band beter. Samen in dezelfde kamer slapen is ook goed. Maar liever niet in hetzelfde bed, want dat kan gevaarlijk zijn. Hoe zorg je dat je baby zo veilig mogelijk bij jou in de kamer slaapt?

Samen in de kamer, ieder in eigen bed

Laat je baby, als het kan, in een eigen bed bij jou op de kamer slapen. Zeker het eerste halfjaar. Jij en je baby leren elkaars geluiden kennen en je kunt goed op je baby letten. Ook kan het makkelijker zijn voor de nachtvoedingen. Je verkleint zo ook de kans op wiegendood. Ook overdag is het goed om dicht bij je baby in de buurt te blijven.

Het wordt afgeraden om samen met je baby in één bed te slapen, zeker tijdens de eerste zes maanden. Vooral als je rookt, alcohol hebt gedronken of heel erg moe bent,  is samen in één bed slapen geen goed idee. Ook als je medicijnen gebruikt waar je slaperig van wordt, is het gevaarlijk. In je slaap kun je je omdraaien en ongemerkt op je baby gaan liggen.

Aanschuifbed

Een aanschuifbed of co-sleeper kan aan één kant open. Je schuift zo’n bed tegen je eigen bed. Maak het aanschuifbed stevig vast aan jouw bed. Zo komt er geen ruimte tussen de bedden. Je baby slaapt naast je, maar toch op een eigen plek. Het aanschuifbed moet een tussenhekje hebben, dat je sluit als je gaat slapen. Zo komt je kind niet per ongeluk bij jou in bed terecht.

Samen slapen is handig bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, is het handig als je je baby alleen maar uit het aanschuifbed hoeft te pakken. Maar als je tijdens het voeden of troosten in slaap valt, ligt je baby toch bij jou in bed. Voor de veiligheid kun je:

  • je baby uit de buurt van kussens houden;
  • zorgen dat je baby niet uit bed kan vallen;
  • zorgen dat je baby niet tussen de muur en het matras klem kan komen;
  • jouw beddengoed het hoofd van je baby niet bedekt;
  • geen enkel risico nemen dat je in één bed in slaap valt als je baby te vroeg of te klein is geboren.

Toch in jouw bed in slaap gevallen?

Gebeurt het toch een keer dat je in bed met de baby in slaap valt, voel je daar dan niet ongelukkig of schuldig over. Leg je baby zodra je wakker wordt weer op de eigen plek.

Overdag bij jou slapen

In het begin kan het je baby veel rust geven om overdag bij jou in je armen of in de draagzak te slapen. Dat voelt als voor de geboorte, toen je baby je hartslag en andere lichaamsgeluiden hoorde. Als jij je er prettig bij voelt is er niets mis mee. Wanneer je er genoeg van hebt, kun je je baby langzaam laten wennen aan steeds meer en steeds vaker in zijn eigen wieg slapen. Dat kun je ook doen als je merkt dat je baby dat zelf prettig vindt. Gaat je baby straks naar de opvang? Laat hem of haar dan op tijd wennen aan het slapen in een bed overdag.

Samen op de bank

Samen op de bank met je baby is heel fijn en hoeft niet gevaarlijk te zijn. Het is wel belangrijk dat je dan zelf niet in slaap valt. Je baby kan wegglijden, het te warm krijgen of in ademnood komen door kussens en rugleuningen.

Tweeling

Het is niet veilig om een tweeling in hetzelfde bed te laten slapen. Ze kunnen elkaar in ademnood brengen, als ze op of tegen elkaar komen te liggen. Je kunt de bedjes natuurlijk wel naast elkaar zetten.

Toch samen in bed met je baby ouder dan zes maanden?

Is je kind ouder dan zes maanden en wil je het toch bij jou in bed laten slapen, bijvoorbeeld omdat het bang of niet lekker is? Maak dan in ieder geval je bed wat veiliger:

  • Gebruik geen dekbed en zorg ervoor dat je kind niet tegen een kussen kan gaan liggen.
  • Houd je baby uit de buurt van de kier tussen twee matrassen.
  • Zorg voor een stevig matras. Een waterbed of een traagschuimmatras is niet veilig voor je baby.
  • Gebruik geen slaapmiddelen, alcohol of drugs en zorg ervoor dat je niet oververmoeid of gestrest bent.
  • Zorg ervoor dat je kind niet uit bed kan vallen.

Kijk voor meer informatie over veilig slapen op VeiligheidNL. Je kunt ook de slaaptest doen.