Baby
Seksuele ontwikkeling mood picture

Seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling begint al bij de geboorte en gaat het hele leven door. Ieder kind ontwikkelt zich in een eigen tempo.

Eigen lichaam ontdekken

Bij baby’s bedoelen we met seksuele ontwikkeling vooral dat zij hun eigen lichaam ontdekken. Dit doen ze door zichzelf veel aan te raken, ook hun geslachtsdelen.

Door zichzelf aan te raken leren baby’s al spelend hun eigen lichaam kennen en ervaren ze wat zij prettig en onprettig vinden. Het aanraken van de geslachtsdelen kan een prettig gevoel geven en je baby rustig maken. Net zoals op een duim zuigen. Bij jongens helpt het aanraken van de piemel ook bij het losmaken van het velletje (de voorhuid).

Aanraken geslachtsdelen

Het aanraken van de geslachtsdelen gebeurt in het eerste levensjaar vooral toevallig. Vanaf een jaar kan je kind bewust met de geslachtsdelen gaan spelen. Zowel jongens- als meisjesbaby’s raken hun geslachtsdelen aan. Meisjes vaak iets later en iets minder vaak.

Sommige jongensbaby’s kunnen al een stijve piemel (erectie) krijgen. Dit kan gebeuren tijdens het verschonen, maar ook op andere momenten. Vaak gebeurt dit toevallig.

Als je baby de eigen geslachtsdelen aanraakt hoef je niets te doen. Het is niet schadelijk, maar het hoort bij een gezonde ontwikkeling. Geef bijvoorbeeld tijdens het verschonen of in bad even tijd om de geslachtsdelen aan te raken. Zo leert je baby al spelend het eigen lichaam kennen en ontdekt je kind wat prettig en onprettig voelt.

Knuffelen baby

Baby’s houden van knuffelen. Ze zitten graag op schoot en worden graag vastgehouden. Dat geeft een veilig gevoel en zorgt voor vertrouwen.

Meer informatie

  • Kindenseksualiteit.nl. – over de seksuele ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar. Het gaat over kinderen te leren over hun eigen lijf, over grenzen aangeven en die bij een ander te herkennen en over lekker in hun vel zitten.
  • Seksueleopvoeding.info – over de ontdekkingsfase van 0-4 jaar op de website van Rutgers.