Baby
Shaken baby syndroom mood picture

Shaken baby syndroom

Een baby die door elkaar geschud wordt, kan daardoor een flinke hersenbeschadiging krijgen. Kinderen kunnen daardoor onder meer doof of blind worden. Dit wordt het shakenbabysyndroom genoemd (naar het Engelse ‘shaken baby syndrome’). Deze kinderen kunnen last krijgen van stuipen of zelfs nog jaren later leerproblemen ondervinden op school. In het ergste geval overlijdt de baby als gevolg van een hersenbloeding.

Oorzaken van shakenbabysyndroom

De nekspieren van een baby zijn zelfs tot voorbij de eerste verjaardag nog niet sterk genoeg om bij flink heen en weer bewegen zijn ‘zware’ hoofdje rechtop te houden, en al helemaal niet als hij door elkaar geschud wordt! In dat geval gaat zijn hoofd snel en hard heen en weer, waardoor kleine adertjes in de hersenen kunnen scheuren. Er treedt dan een bloeding op binnen in het hoofd, in de hersenen.

Denk om het hoofdje!

Normaal spelen met de baby kan geen shakenbabysyndroom veroorzaken. Wanneer het hoofdje goed ondersteund wordt, is bijvoorbeeld door de kamer dansen juist heel fijn om samen te doen. Toch kan zelfs goedbedoeld schudden veel kwaad doen, bijvoorbeeld als je je baby omhoog gooit als je vliegtuigje speelt.

Hoe voorkom je schudden?

Als je baby veel huilt, zijn er allerlei tips om je baby rustig te krijgen.

Wat doe je als het toch gebeurt?

Heb je zelf of heeft iemand anders je baby geschud? Kijk dan goed hoe je baby zich voelt en gedraagt. Is je kindje lusteloos of slaperig, haalt het onregelmatig adem, braakt het, is het prikkelbaar of huilt het steeds heviger, neem dan contact op met de huisarts. Is je baby bewusteloos, heeft hij stuipen of reageert hij nergens op, ga dan onmiddellijk naar de eerstehulppost in het ziekenhuis.

Filmpje: Niet schudden!
Bron: TNO

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/rLOz4jryBgo?rel=0 om hem alsnog te bekijken.

In dit filmpje zie je wat er kan gebeuren als je baby veel meer huilt dan je had verwacht. De kans is groot dat je kraamverzorgende dit filmpje al heeft laten zien.