Baby
Televisie en beeldscherm mood picture

Televisie en beeldscherm

Grijpt je baby meteen naar je smartphone als jij even een spelletje doet? Beeldschermen van televisie, laptop, tablet of smartphone trekken al veel aandacht van baby’s. Het advies is om baby’s helemaal weg te houden van beeldschermen. Het is niet goed voor hun taal, hun ogen en hun ontwikkeling. En hoe pak je het aan als je baby toch even voor een scherm zit?

Nadelen beeldschermen voor baby’s

Babyhersenen ontwikkelen zich door te bewegen, dingen te doen, te voelen, te zien en te ruiken. Speel, beweeg en praat met je baby. Jonge kinderen reageren op wat ze zien door dingen aan te wijzen. Als jij dan vertelt wat je kind ziet, hoort of voelt, leert hij of zij in korte tijd veel nieuwe woorden.

 • In de tijd die je baby besteedt aan een beeldscherm, ontwikkelt hij of zij zich niet goed.
 • Je baby zal veel minder snel en goed de taal leren.
 • Je baby kan door een beeldscherm teveel prikkels krijgen.
 • Het licht van telefoons en tablets is niet goed voor de ogen van je baby.

Een app waarmee je samen kunt video-bellen met opa en oma, is natuurlijk geen probleem.

Samen met je baby kijken naar filmpjes en apps

Laat je kind niet alleen met een computer, tv of tablet. Kijk samen naar het scherm. Dat vindt je baby fijn en zo leert hij of zij er nog iets van. Praat, zing, wijs dingen aan en zeg de woorden erbij. Neem je kind op schoot, net als wanneer je een prentenboek voorleest. Je voelt dan ook beter aan wanneer je kind geen aandacht meer heeft.

Kies programma’s, websites of apps, die speciaal voor baby’s en dreumesen zijn gemaakt. Deze hebben simpele beelden, herkenbare onderwerpen, een heel langzaam tempo, geen harde geluiden en zijn vrolijk. Voorbeelden zijn: Dribbel, Bumba, Nijntje, Hopla, Teletubbies en BabyTV.

Televisie op de achtergrond

Sommige mensen hebben de hele dag de televisie aan. Het leren van taal en het leren omgaan met andere mensen (sociale vaardigheden) gaat moeilijker met een televisie, die op de achtergrond aanstaat. Als de tv aanstaat kan je baby zich minder goed concentreren op jouw stem. En dat is juist zo belangrijk. Praat dus zoveel mogelijk zélf tegen je baby.  Zet de tv pas aan als je baby slaapt.

Tips voor baby en beeldscherm

 • Laat je kind tot 2 jaar zo weinig mogelijk voor een beeldscherm zitten.
 • Gebruik je toch af en toe een beeldscherm? Laat je baby dan niet meer dan 5 à 10 minuten per keer kijken.
 • Prentenboekapps zijn leuk, maar blijf zelf boekjes voorlezen. Voorlezen blijft het allerbelangrijkste op deze leeftijd.
 • Leg je baby op de buik wanneer hij of zij met de tablet bezig is. Hierdoor worden de rugspieren sterker, wat helpt bij het leren lopen. Bovendien is het beter voor de nek.
 • Zorg dat er op de tablet iets klaarstaat, zodat je dreumes het gemakkelijk kan vinden. Zo klikt hij of zij ook niets aan,  dat niet geschikt is.
 • Geef het goede voorbeeld. Wat jij doet, vindt je kind normaal. Jonge kinderen leren vooral door nadoen. Als je zelf veel bezig bent met je smartphone, gaat je kind dat waarschijnlijk ook doen. Probeer daarom niet te veel naar schermen te kijken.
 • Laat je baby in ieder geval niet voor een beeldscherm vlak voor het slapen gaan. Een beeldscherm geeft te veel opwinding én te veel licht, waardoor je kind niet slaperig wordt. Als je met je baby een spelletje speelt of boekje leest op de tablet, doe dit dan liefst midden op de dag.
 • Verzamel zoveel mogelijk tips voor leuke boeken. Je kind kan gratis lid worden van de bibliotheek.

Meer over baby en media

  • Boekstart.nl – hier vind je alles over boeken speciaal voor baby’s. Ouders kunnen een gratis Boekstart-koffertje halen bij de bibliotheek. Op de website vind je steeds nieuwe boekentips en voorleestips.
  • Mediasmarties.nl