Baby
Traanoogje mood picture

Traanoogje

Heeft je baby een tranend oog? Dat komt bij baby’s veel voor. Er kan wat viezigheid uit het oog komen. Houd het oog goed schoon.

Waarom heeft mijn baby een traanoog?

De traanbuisjes zitten in de hoeken van de oog, bij de neus. Ze voeren traanvocht af. Ze zijn in de eerste maanden nog niet helemaal open. Als het traanbuisje wat te nauw is of verstopt zit, gaat het oog tranen. Dat is niet erg, het gaat bijna altijd over voordat je baby 1 jaar is.

Verstopt traanbuisje

Als het traanbuisje verstopt raakt, kan het traanvocht niet weg. Als de tranen dikker worden en opdrogen, kan dat eruit zien als korstjes of pus. Mensen hebben het dan ook wel eens over pusoogjes. Maar het is geen pus.

De randen van de oogleden kunnen rood en geïrriteerd zijn en jeuken. Ook kunnen er korstjes komen op de oogleden en wimpers.

Tips bij traanogen

  • Maak het oog maximaal vijf keer per dag schoon met een steriel gaasje met een schoon watje met kraanwater.
  • Veeg zachtjes van buiten naar binnen.
  • Een verstopt traanbuisje kun je masseren met een schone pink. Doe niet vaker dan een keer per dag. Masseer de binnenste ooghoek aan de onderkant in de richting van de neus. Zo strijk je de tranen de goede kant op.
  • Gebruik niet te veel water, anders gaat het oog irriteren.

Wanneer naar de huisarts met traanoog?

Ga naar de huisarts als  je baby een rood oog krijgt of als je baby pijn lijkt te hebben. Lees meer over vieze oogjes op Thuisarts.nl