Baby
Veilig eten mood picture

Veilig eten

Een kind kan zich tijdens het eten wel eens verslikken of zich branden aan hete dranken. Meestal loopt het met een sisser af en komt het met de schrik vrij, maar ongelukken zijn vaak te voorkomen.

Snoepjes, druiven en tomaatjes

Het is niet verstandig om een jong kind kleine snoepjes te geven. Kleine kinderen kunnen zich hier gemakkelijk in verslikken en zo’n snoepje kan zelfs de luchtpijp blokkeren. Als je je kind toch een snoepje wilt geven, doe dat dan als het rustig zit en niet druk aan het spelen is. Dat verkleint de kans dat het zich verslikt.

Gezonde alternatieven voor snoepjes zijn druiven of kleine tomaatjes. Omdat deze rond en glad zijn, bestaat de kans dat een druifje in de keel schiet. Snijd druiven en (snoep)tomaatjes daarom altijd in de lengte doormidden of in vieren.

Verslikken

Als je kind nog niet helemaal gewend is aan vast voedsel, kan het zich daarin verslikken. Zorg daarom dat het eten goed geprakt is en geef je kind de tijd om aan vast voedsel te wennen. Je kunt ernaast blijven zitten tot het eten op is. Het is belangrijk dat je kind tijdens het eten rustig zit. Dit voorkomt dat er door bewegen iets in de keel schiet en het zich verslikt.

Verstikking

Je kunt een EHBO-cursus volgen om te leren wat je moet doen bij een ongeval met kinderen, maar als je denkt dat je kind ergens in stikt en je niets kunt doen of niet weet wat je moet doen, bel dan direct 112.

Kijk voor meer tips om verstikking bij je kind te voorkomen op Kinderveiligheid.nl

Fiona vertelt in dit filmpje hoe je ongelukken in en om het huis zoveel mogelijk kunt voorkomen:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/Nbmx-najPUk?rel=0 om hem alsnog te bekijken.