Baby
Wennen aan de fles mood picture

Wennen aan de fles

Als je binnenkort weer aan het werk gaat, of je gaat een keer zonder je baby op stap, is het handig om je baby alvast voor te bereiden op drinken uit de fles. Dan kan iemand anders straks ook gemakkelijker je kind voeden.

Drinken uit een fles is voor je baby anders dan drinken uit je borst.

Wanneer begin je met fles geven?

Vaak wordt geadviseerd om met oefenen te beginnen als je baby ongeveer vier tot zes weken oud is. Doe het pas als het voeden aan de borst goed gaat. Het oefenen is geen garantie dat je baby blijft drinken uit de fles. Er is ook geen perfecte fles of manier.

Begin in ieder geval op tijd met oefenen, niet pas vlak voordat het nodig is. Hoe later je begint met voeden uit een fles, hoe groter de kans is dat je baby niet begrijpt hoe hij uit een fles moet drinken. Na zes weken drinken baby’s minder makkelijk ‘vanzelf’ uit een fles en blijven liever doen wat hen bekend is.

Tips om het wennen makkelijker te maken

  • Kolf iedere dag of om de dag wat melk af (20 tot 30 milliliter). Na de ochtendvoeding heb je meestal nog genoeg melk. Geef niet te grote hoeveelheden in het begin. Het is zonde als je baby het niet neemt. Restjes kun je niet lang bewaren. Kolf niet te vaak, want dan heb je kans op overproductie en meer kans op borstontsteking.
  • Kies een zo klein mogelijk gaatje in de speen voor de eerste tijd. Als je de baby een beetje rechtop houdt en de fles wat meer horizontaal, voorkom je dat de fles te snel of te makkelijk gaat. Dit noem je ‘therapeutisch voeden’.
  • Prikkel de reflexen om aan te happen door zachtjes langs de lippen te wrijven. Een zelfde houding als aan de borst werkt vaak ook beter.
  • Geef de eerste keren de fles als je baby nog niet zo’n honger heeft en vrolijk wakker wordt. Dan is hij er aan toe om iets nieuws te leren. Een aantal keer overdag, tussendoor, de fles laten ontdekken kan ook helpen. Als je baby de fles al vast kan houden, of handvatten kan vastpakken, gebruik die kunst dan!
  • Soms werkt het beter om een ander het flesje met afgekolfde melk geven. Je baby is gewend om van jou de borst te krijgen. Sommige baby’s raken daarvan in de war. Of je baby wil niet uit de fles wil drinken, omdat de borst zo lekker dichtbij is.
  • Probeer niet de borst als troost te geven als je baby de fles niet genomen heeft. Zorg er dan voor dat je baby even afgeleid of getroost wordt voordat je je borst weer biedt zodat hij het ‘weigeren’ niet koppelt aan ‘dan krijg ik de borst’. Overigens weigeren baby’s niet expres. Ze hebben gewoon niet ontdekt hoe het werkt.
  • Houd het oefenen positief, anders willen baby’s ook wel eens kiezen voor de borst. Als de fles veel langzamer loopt dan de borst, of veel sneller en ze verslikken zich, kunnen ze ook onwillig worden. Heel begrijpelijk toch?
  • Geef de fles regelmatig, bijvoorbeeld om de dag, zodat je baby er goed aan kan wennen. Als je een aantal dagen geen fles geeft, zie je soms dat je baby vergeet hoe het moet.
  • Geef steeds vaker een fles op tijden waarop je straks op je werk bent.
  • Meer informatie vind je op Borstvoeding.nl, de website van borstvoedingsorganisatie La Leche League.

Lukt het niet je baby uit de fles te laten drinken? Vraag dan advies bij de Jeugdgezondheidszorg of aan een lactatiekundige. Een lactatiekundige in de buurt vind je op de site van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen.