Baby
Wiegendood mood picture

Wiegendood

In Nederland komt wiegendood gelukkig niet vaak meer voor. Maar het gebeurt in Nederland gemiddeld nog altijd 25 keer per jaar, dat zijn twee baby’s per maand. Het is belangrijk om de juiste maatregelen te nemen, zodat de kans op wiegendood zo klein mogelijk is.

Veilig beddengoed

Het is belangrijk om je baby te laten slapen in een veilig babybed met veilig beddengoed. De eerste weken na de geboorte slaapt je baby onder een laken en deken. Maak het bed dan kort op en leg je kind met de voeten bijna tegen het voeteneind van het bed. Stop het beddengoed stevig in. Gebruik tot je kind 2 jaar is geen dekbed, want dat is veel te warm voor je kind. Zodra je kind veel beweegt en zich gaat verplaatsen in bed, is het tijd om een slaapzak te gebruiken. Zorg voor een goed passende slaapzak. Een laken en deken zijn dan niet meer nodig.

Laat je kind niet bij jou in bed slapen. Deskundigen adviseren om het bed van je baby naast je eigen bed te zetten. Dat wordt rooming-in genoemd. Dit is prettig en veilig.

Leg je baby op zijn rug in bed

De manier waarop je je kind in bed legt, kan het risico op wiegendood verkleinen. Je kunt hem het best op zijn rug in bed leggen, en niet op zijn zij of buik.
De buikligging kun je wel oefenen als je baby wakker is. Dat is goed voor de motoriek.

Leg geen kussens en knuffels in bed

Je kunt beter geen kussens en knuffels in het bed leggen. Je baby kan in ademnood komen door met zijn gezicht tegen kussens, knuffels of andere zachte materialen aan te liggen. Dit geldt ook voor een babynestje; laat je baby daar niet in slapen.

Zorg voor de juiste temperatuur in de kamer

Een goede temperatuur voor de slaapkamer ligt tussen 16 en 18 graden. Een te hoge temperatuur kan het risico op wiegendood vergroten. Wil je controleren of je slapende kind het niet te warm heeft? Voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van de nek van je baby. Als dit prettig aanvoelt, dan is dit de goede temperatuur voor je kind.
Natuurlijk bestaan er verschillen in temperatuur tussen de zomer- en de wintermaanden. Dit is niet zo erg, maar houd de temperatuur van je kind en de slaapkamer wel goed in de gaten.

Voorkom meeroken

Roken is voor niemand gezond, maar voor baby’s is het extra slecht als er iemand rookt in hun omgeving. Meeroken kan het risico op wiegendood namelijk vergroten.

Alarmapparaten

Alarmapparaten of matjes die wiegendood kunnen voorkomen bestaan helaas niet. Ook al maken fabrikanten er reclame voor. Het risico kan zelfs groter zijn, als ouders denken dat hun kind met zo’n matje veilig op de buik kan slapen. Denk je dat het nodig is om een vorm van controle te hebben, gebruik dan een (beeld)babyfoon.

Meer over wiegendood

Kijk voor meer informatie over veilig slapen op Kinderveiligheid.nl. Hier kun je ook de slaaptest doen.

Ouders van wiegendoodkinderen vinden veel steun op de website van de Stichting Wiegedood.