Basisschoolkind
Broekpoepen mood picture

Broekpoepen

De meeste kinderen zijn zindelijk als ze 4 jaar oud zijn, maar sommige kinderen poepen nog in hun broek. Voor zowel kinderen als ouders is broekpoepen heel vervelend.

Oorzaken broekpoepen

Kinderen die in hun broek poepen, hebben vaak last van verstopping (obstipatie). Poepen doet dan zeer, omdat de ontlasting hard en droog is. Een kind gaat dan liever niet naar de wc en houdt het op. Het kan dat een kind dan steeds kleine beetjes ontlasting verliest in de onderbroek. Meestal komt daarnaast één keer per week zo’n enorme hoeveelheid ontlasting dat het moeilijk is weg te spoelen. Vlak voor het poepen heeft een kind buikpijn en minder eetlust.

Sommige kinderen zijn bang dat het niet zal lukken om de ontlasting op te houden. Dan kunnen ze juist een vieze broek krijgen.

Andere kinderen poepen in hun broek om (negatieve) aandacht te krijgen.

Hoe reageer je op broekpoepen?

Het is belangrijk om niet kwaad te worden als je kind in de broek poept. Dit helpt over het algemeen niet; je kind wordt er alleen maar bang en meer gespannen van.

Vertel je kind dat hij of zij naar de wc moet gaan als hij of zij aandrang voelt. Op dat moment zal het ook het makkelijkst gaan. Als je kind dat merkt, zal de angst voor poepen minder worden. Het is belangrijk dat je kind ontspannen op de wc zit. Een brilverkleiner of voetenbankje kan helpen. Bij sommige kinderen helpt ook afleiding, zoals een boekje lezen.

De poeppoli

Als kinderen lange tijd regelmatig in de broek poepen en de tips niet helpen, kan dat heel vervelend zijn. Wacht daarom niet te lang en vraag advies aan de huisarts of jeugdarts. Verder kun je contact zoeken met de poeppoli in het ziekenhuis bij jou in de buurt.