Basisschoolkind
Gameverslaving mood picture

Gameverslaving

Een kind is niet snel verslaafd aan gamen of tv-kijken. Maar het kan zijn dat je kind veel achter de computer zit of gamet.  Dan moedig je je kind vast aan om ook andere dingen te doen. Wanneer wordt gamen echt een probleem?

Normale dingen blijven doen

Zie jij dat het gamen van je kind alle aandacht en tijd van je kind vraagt? Wil je kind niet meer gewoon meedoen in het gezin, op tijd aan tafel komen, met vrienden spelen of sporten? En lukt het niet om dat te veranderen? Dat geeft wel zorgen. Wacht niet te lang met het vragen van hulp als je denkt dat dat nodig is.

Gamen als vluchtgedrag

Als een kind het gamen gebruikt om te vluchten voor een probleem, is de kans groot dat het gamen zelf een verslaving wordt. Er zijn redenen en situaties, die kunnen leiden tot heel veel gamen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • groepsdruk en invloed van vrienden;
  • eenzaamheid of gepest worden;
  • depressie en sociale angsten;
  • problemen in het gezin;
  • weinig aandacht en steun.

Op gamen.info kun je meer lezen over de invloed van de omgeving op het gamegedrag van je kind.

Regels zijn belangrijk

Sommige onderzoeken laten zien dat problematisch game-gedrag bij basisschoolkinderen vaker ontstaat als er geen regels zijn voor mediagebruik. Je moet je kind dus regels geven. Je laat je kind ook niet eindeloos snoepen: als je geen grenzen trekt, gaat alles op. Op deze leeftijd is je kind nog te jong om zichzelf te kunnen beheersen.

Tips

  1. Maak je je zorgen over het aantal uur dat je kind aan gamen besteedt? Bekijk samen met je kind de tips op gamen.info hoe je gezond omgaat met gamen.
  2. Lees hoe je een gameverslaving bij je kind voorkomt.
  3. Toon vanaf het begin interesse in het gamen en de games die je kind speelt. Maak geen ruzie over het gamen, maar geef duidelijke regels en houd je daar ook aan. Zo loopt je kind minder risico op problematisch of ‘verslaafd’ gedrag.
  4. Loopt het gamen echt uit de hand? Zoek hulp!

Bekijk het filmpje en kom erachter hoe ouders en deskundigen denken over deze stelling:

Kijk ook eens bij