Basisschoolkind
Geen vrienden mood picture

Geen vrienden

Misschien komt er nooit een vriend of vriendin van je kind langs. Waar kan dat door komen? Sommige kinderen willen dat zelf niet, of weten niet goed hoe ze vrienden moeten maken of houden. Als jongeren helemaal geen vrienden hebben, is dat een reden om je zorgen te maken. Ze leren dan niet goed hoe ze met anderen om moeten gaan.

Wat kun je doen als je kind geen vrienden heeft?

Ga om te beginnen na hoe lang dit al speelt. Heeft je kind al langere tijd geen vrienden of nog maar sinds kort? Misschien moet je kind gewoon nog wennen aan een nieuwe situatie, bijvoorbeeld als het net naar de middelbare school gaat.

Buitengesloten?

Het kan zijn dat je kind wordt buitengesloten. Probeer erachter te komen hoe je kind zich voelt zonder vrienden of met maar één vriend. Het ene kind kan dat prima vinden en er geen last van hebben, terwijl het andere zich juist heel eenzaam voelt. Als je kind niet veel wil zeggen, accepteer dat dan. Laat wel merken dat je je kind steunt en dat je er bent wanneer hij of zij erover wil praten.

Praat over dat je kind geen vrienden heeft

  • Praat open met je kind. Zeg bijvoorbeeld dat je nooit vrienden thuis ziet.
  • Vraag je kind wat er aan de hand is. Misschien heeft je kind wel een heel goede vriend, maar mag die niet bij jullie thuis komen.
  • Het kan ook zijn dat je kind niet wil dat die vriend bij jullie komt. Je kind kan bijvoorbeeld denken dat je zijn of haar vriend afkeurt, of je kind kan zich schamen over hoe jullie huis eruitziet of hoe zijn of haar ouders zijn.

Tips om vrienden te maken

  • Maakt je kind moeilijk contact met anderen? Kijk dan eens of je kind op een teamsport wil. Samen sporten maakt het gemakkelijker om contact te maken, en het is ook nog eens gezond!
  • Ziet je kind er anders uit dan andere kinderen? Heeft hij of zij andere kleren of een ander kapsel? Heeft je kind daar last van? Bekijk dan samen wat je eraan kunt doen.
  • Is je kind heel druk of plaagt hij of zij veel?  Misschien willen andere kinderen daarom liever niet met hem of haar spelen. Praat daarover en oefen samen hoe het anders kan.
  • Vraag naar een socialevaardigheidstraining. Daar leren kinderen en jongeren hoe ze met anderen om moeten gaan.
  • Je kunt er ook met andere ouders over praten of vraag advies bij de Jeugdgezondheidszorg.